U Indiji ga jedu s pirinčem i lepinjama, stavljaju ga u sendviče, služe uz kari kada žele da se počaste, ali bombajski krompir sasvim je ukusan sam.
Bombajski krompir bombastičan je dodatak mesu ili ribi, a toliko je ukusan da ga možete jesti i samog. U Indiji ga jedu s pirinčem i lepinjama, stavljaju ga u sendviče, služe uz kari kada žele da se počaste. Začine u receptu prilagodite svom ukusu i toleranciji na ljutinu, a ako želite da budu hrskaviji, uz začine dodajte i brašno leblebije.
Sastojci za bombajski krompir:
1 komad đumbira veličine palca
2 velika čena belog luka
6 velikih paradajza
800 g mladog krompira
3 kašike ulja
1 veliki luk
2 zelena čilija
1 kašičica semenki crne slačice
2 kašičice mlevenog korijandra
½ kašičice kurkume
1 kašičica mlevenog kumina
2 kašičice garam masale
mala šaka listova korijandra
Priprema bombajskog krompira:
Đumbir oljuštitte i izrendajte, paradajz prepolovite i očistite od semenki, pa naseckajte. Krompir oljuštite i prema potrebi prepolovite, ako su neki komadi preveliki tako da svi budu podjednake veličine. Isecite luk i čili, a njega prethodno očistite od semenki. Naseckajte korijandar. Đumbir, beli luk i četiri paradajza miksajte dok ne postane glatko, piše Pun kufer.
Stavite krompir u veliki lonac. Prelijte ga hladnom vodom i stavite da se kuva na srednje jakoj vatri. Kuvajte 8-10 minuta ili dok ne omekša (zavisno od veličine). Ocedite i ostavite da se osuši.
U međuvremenu zagrejte ulje u velikoom tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i veliki prstohvat soli i pržite 15 minuta, ili dok luk ne postane zlatan i lepljiv. Dodajte čili, semenke slačice, mleveni korijandar, kurkumu, kumin i garam masalu u tiganj i pržite još dva minuta.
Dodajte smesu paradajza i pustite da se lagano kuva, a zatim pažljivo umešajte krompir i preostali paradajz. Začinite po želji. Lagano dinstajte krompir nekoliko minuta dok se sve ne zagreje, a zatim poslužite posuto korijandrom.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: