Stari jugoslovenski kolač koji je Tito obožavao i decenijama čuvao recept kao tajnu

Topljenik, kolač
Foto: Shutterstock

Oni koji još uvek pamte, pričaju da je ovaj recept bio čuvan kao najstroža tajna. Bio je to Titov najdraži kolač. Istina ili ne, odličan je.

Za Josipa Broza Tita se pričalo da je veliki hedonista i gurman, kao i da se, uprkos dijabetesu, nije mogao odreći slatkiša.

Za prve dve tvrdnje moguće je pronaći dokaze po fotoarhivama, a poneki detalj još se tu i tamo pojavi kroz svedočanstva njegovih savremenika koji su još živi, poput njegovog nekadašnjeg kuvara koji je pre nekoliko godina ispričao za jedan dnevni list kakve je sve specijalitete pripremao za doživotnog predsjednika SFRJ.

A da je baš voleo slatko, odnosno, bar jedan kolač, govore i objave na društvenim mrežama i pojedinim medijima.

U poslednje vreme se najviše piše o tome da je Tito obožavao poslasticu sa orasima, čokoladom i kafom koja se zove topljenik. Navodno, taj recept je dugo bio dobro čuvana tajna.

Sada, očigledno, više nije.

Bio to zaista Titov najdraži kolač ili ne, recept podseća na kolače kakvi su nekad bili veoma omiljeni na ovim prostorima.

Sastojci za topljenik:

Kora:

4 jaja

200 g šećera

1 vanilin šećer

100 g mlevenih oraha

5 kašika kuvane kafe

5 kašika brašna

1 prašak za pecivo

3 kašike ulja

Fil:

400 ml mleka

​200 g putera

100 g istopljene čokolade

10 kašika šećera

5 kašika brašna

3 kašike mlevenih oraha

2 žumanceta

1 vanilin šećer

Dekoracija:

malo čokolade

malo mlevenih oraha

Priprema:

Topljenik, kolač
Foto: Shutterstock

Za koru odvojite belanca od žumanaca. Belancima dodajte 100 g šećera pa sve dobro izmiksajte. Žumancima dodajte 100 g šećera pa i to izmiksajte. U smesu sa žumancima dodajte 5 kašika hladne kafe, 100 g oraha, 5 kašika brašna s praškom za pecivo i 3 kašike ulja pa sve dobro promešajte i na kraju pažljivo umešajte u sneg od belanaca. Smesu sipajte u posudu za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata.

Za fil, mleku dodajte 5 kašika brašna i 2 žumanceta pa sve kuvajte uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Pustite da se ohladi.

Izmiksajte puter, šećer i vanilin šećer pa im dodajte istopljenu čokoladu. Sve dobro izmešajte pa pomešajte sa ohlađenim kuvanim filom.

Kada je testo pečeno, izvadite koru i ostavite je da se ohladi pa po njoj ravnomerno rasporedite fil i ostavite da se stegne, piše N1.

Ukrasite narendanom čokoladom i mlevenim orasima pa izrežite na kocke i poslužite.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram