Kako da napravite starter testo koje će vam trajati večno – po receptu našeg poznatog kuvara

Recept za hleb bez kvasca Foto: Shutterstock

Pogledajte detaljan opis kako da ispečete hleb bez kvasca od starter testa.

Kuvar Miro Docić iz Majura kod Šapca stigao je do Švajcarske gde danas živi i radi. Vremenom je postao pravi mađioničar u kuhinji i svaki njegov recept je pravi praznik za nepca. Vrlo zanimljiv je i jedan koji je nedavno podelio na društvenoj mreži X – hleb od starter testa, za koji vam ne treba kvasac.

Kako kaže Miro, umesto kvasca se koristi takozvani starter koji se pravi od brašna i vode.

U teglu treba staviti 60 g brašna i 60 ml vode i dobro izmešati, pokriti i ostaviti na sobnoj temperaturi.

U narednom periodu svakog dana je potrebno izvaditi pola smese napolje i dodati unutra ponovo 60 g brašna i 60 ml vode i ponovo promešati.

Taj proces traje 20 dana. Smesa je svakog dana sve aktivnija i pojavljuju se veliki mehuri (što je dobro jer to znači da je starter aktivan).

Važna stvar je da je to proces koji se radi samo jednom.

„Nakon toga starter se ostavlja u frižider i postupak koji je pre rađen svaki dan sad se radi jednom nedeljno, i to može trajati zauvek“, kaže Miro.

Hleb Foto: Natalya Danko / Panthermedia / Profimedia

Kad je starter spreman, red je na pravljenje hleba, a ovo je recept za hleb:

U činiju se ubaci 350 ml tople vode, 50 g startera, 9 g soli i promeša se.

U to se doda 500 g brašna i umesi se testo. Treba da odstoji napolju sat vremena, pokrije se peškirom i ostavi napolju 8-9 sati.

Ujutru se stavi na nabrašnjenu površinu i oblikuje se u kružnu veknu i odstoji još sat vremena.

Potom se prebaci u činiju za pečenje s masnim papirom, malo se nabrašnjavi po vrhu i žiletom zaseče po strani.

Rerna se zagreje na 230 stepeni i, kad dostigne temperaturu, hleb obavezno pokriven se ubaci i peče 20 minuta. Zatim se otkrije i peče tako još 30 minuta. Na kraju hleb se pažljivo izbaci sa sve papirom i peče bez posude još 10 minuta.

Miro napominje i da je potrebno par puta isprobati ovaj recept da bi se dobio veoma dobar hleb i da ne treba odustajati ako ne uspe odmah.

Pronađite inspiraciju za najbolje recepte na Zadovoljna.rs!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram