Fina čorba od sočiva i krompira je obilan obrok bez mesa koji kombinuje jednostavne sastojke i dobro usklađene začine. Za pripremu će vam trebati 10 minuta, a povrće i sočivo će se krčkati oko pola sata, tako da ovo ukusno jelo na kašiku možete poslužiti za samo 45 minuta.
U receptu se koristi suvo sočivo, ali možete ga zameniti i kuvanim sočivom, samo u tom slučaju oduzmite trećinu temeljca. Začine prilagodite svom ukusu, ali ne preskačite šećer (ili med) i senf, jer će oni lepo zaokružiti sve ukuse i dati dubinu jelu, piše Pun kufer.
Sastojci za fino varivo od sočiva i krompira:
2 kašičice maslinovog ulja
1 mali luk, iseckan
500 g krompira, isečenog na kockice
250 g šargarepe, isečene na deblje kriške
4 čena belog luka, zgnječena
1 kašika provansalskih začina
1 kašičica soli
1 kašičica bibera
½ kašičice mlevene slatke paprike
¼ kašičice kajenskog bibera
1 kašika jabukovog sirćeta
750 ml povrćnog temeljca
150 g smeđeg sočiva, natopljenog (24 sata), opranog i osušenog
1 kašičica šećera ili meda
½ kašičice dižon senfa
70 g rukole ili bebi spanaća
Priprema sočiva sa krompirom:
Zagrejte ulje u velikom loncu na srednjoj vatri. Dodajte luk i dinstajte nekoliko minuta dok ne omekša. Umešajte krompir i šargarepu i dinstajte još pet minuta, povremeno mešajući.
Dodajte beli luk i dinstajte još minut, a zatim dodajte začine i mešajte oko 30 sekundi. U šerpu prvo sipajte jabukovo sirće, promešajte, a zatim sipajte temeljac.
Pojačajte vatru i ostavite da proključa. Dodajte sočivo i provansalsko začinsko bilje, smanjite temperaturu na srednje nisku, a zatim kuvajte 25-30 minuta ili dok se šargarepa i krompir ne skuvaju.
Sklonite lonac sa vatre i umešajte malo šećera, senf i lisnato povrće po izboru.
Varivo poslužite toplo.
Prijatno!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: