Recept za sočivo sa krompirom: Fino i zasitno jelo na kašiku koje se sprema za čas

Foto:Shutterstock

Fina čorba od sočiva i krompira je obilan obrok bez mesa koji kombinuje jednostavne sastojke i dobro usklađene začine. Za pripremu će vam trebati 10 minuta, a povrće i sočivo će se krčkati oko pola sata, tako da ovo ukusno jelo na kašiku možete poslužiti za samo 45 minuta.

U receptu se koristi suvo sočivo, ali možete ga zameniti i kuvanim sočivom, samo u tom slučaju oduzmite trećinu temeljca. Začine prilagodite svom ukusu, ali ne preskačite šećer (ili med) i senf, jer će oni lepo zaokružiti sve ukuse i dati dubinu jelu, piše Pun kufer.

Sastojci za fino varivo od sočiva i krompira:

2 kašičice maslinovog ulja

1 mali luk, iseckan

500 g krompira, isečenog na kockice

250 g šargarepe, isečene na deblje kriške

4 čena belog luka, zgnječena

1 kašika provansalskih začina

1 kašičica soli

1 kašičica bibera

½ kašičice mlevene slatke paprike

¼ kašičice kajenskog bibera

1 kašika jabukovog sirćeta

750 ml povrćnog temeljca

150 g smeđeg sočiva, natopljenog (24 sata), opranog i osušenog

1 kašičica šećera ili meda

½ kašičice dižon senfa

70 g rukole ili bebi spanaća

Priprema sočiva sa krompirom:

Sočivo
Sočivo Foto:Shutterstock

Zagrejte ulje u velikom loncu na srednjoj vatri. Dodajte luk i dinstajte nekoliko minuta dok ne omekša. Umešajte krompir i šargarepu i dinstajte još pet minuta, povremeno mešajući.

Dodajte beli luk i dinstajte još minut, a zatim dodajte začine i mešajte oko 30 sekundi. U šerpu prvo sipajte jabukovo sirće, promešajte, a zatim sipajte temeljac.

Pojačajte vatru i ostavite da proključa. Dodajte sočivo i provansalsko začinsko bilje, smanjite temperaturu na srednje nisku, a zatim kuvajte 25-30 minuta ili dok se šargarepa i krompir ne skuvaju.

Sklonite lonac sa vatre i umešajte malo šećera, senf i lisnato povrće po izboru.

Varivo poslužite toplo.

Prijatno!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram