Sitni kolači me uvek asociraju na veliku tacnu s koje u našoj kući za vreme slave uvek prvo nestanu ove tri vrste.
Ova tri recepta su prvo bila u svesci sa receptima moje bake Jovanke, pa su se preselili u maminu koju koristim i danas, a ovih dana sam ih i sama prepisala. Svake godine kada ih pravim za našu slavu, setim se sa koliko radosti ih je mama spremala i uvek pomislim da su baš zato bili toliko ukusni.
Sitni kolači se danas obično vezuju za onu rečenicu u vezi sa mrsnom slavskom trpezom – „ona je bre pravila 20 vrsta različitih za dva dana“. Ne morate baš toliko da preterujete, a ova tri recepta vam neće oduzeti tri dana već par sati i garantujem da su pun pogodak.
Bele štanglice
Sastojci
250 grama šećera
250 grama oraha
2 jaja
malo soka od limuna
120 grama prah šećera
Priprema
Umutiti dobro šećer sa jednim jajetom, dodati orahe i malo soka od limuna. Umutiti jedno belance sa prah šećerom i dodati malo soka od limuna. Prvi sloj razvući oklagijom i poravnati da se dobije pravoguaona forma. Premazati ga umućenim belancetom i seći na jednake štanglice.
U rerni sušiti na 100 stepeni oko 90 minuta. Posle jednog sata smanjite temperaturu na 75 stepeni, važno je da osuše ali da šam ostane beo.
Bombice od oraha i čokolade
Sastojci:
2 jaja
50 g putera
2 kesice vanilin šećera
200 grama mlevenih oraha
200 grama čokolade
3 kašike ruma
Priprema
Penasto umutitit puter sa vanilin šećerom i žumancima. Odvojeno ulupati čvrst sneg od belenaca i šećera, dodati mlevene orahe, 150 grama strugane čokolade i rum. Sastaviti obe mase pa praviti bombice. Kad se malo prosuše, provući ih kroz rastopljenu čokoladu i ukrasiti po želji.
Bajadera
Sastojci
800 grama šećera
300 grama mlevenog keksa
300 grama oraha
250 grama putera
250 grama čokolade
3 kašike ulja
Priprema
Šećer ušpinovati sa 20 kašika vode. U tu smesu umešati 300 grama mlevenog keksa a onda i orahe. Kada se masa dobro izmeša i sjedini dodati dobro razmućen (i rastopljen) puter. Podeliti masu na dva dela, u jedan deo dodati 150 grama rastopljene čokolade. Prvo složiti deo s čokoladom, a onda preko toga i drugi deo.
Napravite i glazuru – na 3 kašike ulja, na pari, rastopite 100 grama čokolade. Kada se prohlade masa i glazura, prelijte i ohladite u frižideru.
Prijatno!
Pronađite inspiraciju za najbolje recepte na Zadovoljna.rs!