Sitni kolači koji se u mojoj porodici nasleđuju već tri generacije i uvek se najbrže pojedu na slavi

Foto: Shutterstock

Sitni kolači me uvek asociraju na veliku tacnu s koje u našoj kući za vreme slave uvek prvo nestanu ove tri vrste.

Ova tri recepta su prvo bila u svesci sa receptima moje bake Jovanke, pa su se preselili u maminu koju koristim i danas, a ovih dana sam ih i sama prepisala. Svake godine kada ih pravim za našu slavu, setim se sa koliko radosti ih je mama spremala i uvek pomislim da su baš zato bili toliko ukusni.

Foto: Vladislav Mitić

Sitni kolači se danas obično vezuju za onu rečenicu u vezi sa mrsnom slavskom trpezom – „ona je bre pravila 20 vrsta različitih za dva dana“. Ne morate baš toliko da preterujete, a ova tri recepta vam neće oduzeti tri dana već par sati i garantujem da su pun pogodak.

Bele štanglice

Foto: Vladislav Mitić

Sastojci

250 grama šećera

250 grama oraha

2 jaja

malo soka od limuna

120 grama prah šećera

Priprema

Umutiti dobro šećer sa jednim jajetom, dodati orahe i malo soka od limuna. Umutiti jedno belance sa prah šećerom i dodati malo soka od limuna. Prvi sloj razvući oklagijom i poravnati da se dobije pravoguaona forma. Premazati ga umućenim belancetom i seći na jednake štanglice.

U rerni sušiti na 100 stepeni oko 90 minuta. Posle jednog sata smanjite temperaturu na 75 stepeni, važno je da osuše ali da šam ostane beo.

Bombice od oraha i čokolade

Foto: Shutterstock

Sastojci:

2 jaja

50 g putera

2 kesice vanilin šećera

200 grama mlevenih oraha

200 grama čokolade

3 kašike ruma

Priprema

Penasto umutitit puter sa vanilin šećerom i žumancima. Odvojeno ulupati čvrst sneg od belenaca i šećera, dodati mlevene orahe, 150 grama strugane čokolade i rum. Sastaviti obe mase pa praviti bombice. Kad se malo prosuše, provući ih kroz rastopljenu čokoladu i ukrasiti po želji.

Bajadera

Foto: Shutterstock

Sastojci

800 grama šećera

300 grama mlevenog keksa

300 grama oraha

250 grama putera

250 grama čokolade

3 kašike ulja

Priprema

Šećer ušpinovati sa 20 kašika vode. U tu smesu umešati 300 grama mlevenog keksa a onda i orahe. Kada se masa dobro izmeša i sjedini dodati dobro razmućen (i rastopljen) puter. Podeliti masu na dva dela, u jedan deo dodati 150 grama rastopljene čokolade. Prvo složiti deo s čokoladom, a onda preko toga i drugi deo.

Napravite i glazuru – na 3 kašike ulja, na pari, rastopite 100 grama čokolade. Kada se prohlade masa i glazura, prelijte i ohladite u frižideru.

Prijatno!

Pronađite inspiraciju za najbolje recepte na Zadovoljna.rs!