Sernik ili sirnjak, pečeni čizkejk poznat kao tradicionalni poljski kolač, jedna je od omiljenih poslastica u ovoj zemlji. Njegova bogata istorija seže vekovima unazad, a ovaj kolač se često priprema za posebne prilike i porodična okupljanja.
U Poljskoj, sernik se često povezuje sa proslavama, praznicima i svečanim večerama. S obzirom na njegovu popularnost, svaka porodica ima svoju verziju, koja se prenosi s generacije na generaciju, a volećete ga više od klasičnog čizkejka!
Tradicionalni poljski sernik se pravi od svežeg sira, a često se dodaju i jaja, šećer i vanila. U Poljskoj se često peče u obliku torte i može imati razne dodatke, poput sušenog voća, čokolade ili voćnih preliva.
Sastojci za sernik:
500 g svežeg sira (najbolje kisele ili mladog)
3 jaja
100-150 g šećera (po ukusu)
1 kašičica vanilin šećera ili vanile
200 g mlevenog keksa (za koru, opcionalno)
100 g otopljenog putera (za koru, opcionalno)
Prstohvat soli
Limunova kora (po želji)
Priprema sernika:
Priprema kore:
Ako želite da dodate koru, pomešajte mleveni keks s otopljenim puterom. Smesu rasporedite u podmazan kalup i dobro pritisnite.
Priprema fila:
U velikoj posudi izgnječite svež sir viljuškom ili ga kratko obradite mikserom dok ne postane kremast. Dodajte jaja, šećer, vanilu, prstohvat soli i limunovu koru (ako koristite). Sve dobro izmešajte.
Prelijte fil preko kore ili jednostavno stavite fil u podmazan kalup. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, ili dok sernik ne postane zlatno smeđ i čvrst.
Nakon pečenja, ostavite sernik da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u frižider da se dobro ohladi pre serviranja.
Sernik se može poslužiti samostalno ili uz dodatke poput voća, šlaga ili čokoladnog preliva. Ovaj ukusni kolač je savršen za svaku priliku, bilo da se radi o proslavi ili običnom večernjem obroku.
Uživajte u njegovoj sočnosti!