
Pravljenje savršenog domaćeg hleba za mnoge deluje kao nemoguća misija. Bez obzira na to koji tip brašna ili kvasca koristite i koji god recept sledite, hleb često ispadne onako kako smo želeli. Sada vam otkrivamo tajnu kako i vi možete postići savršen rezultat.
Postoji mnogo razloga zašto testo ne uspeva, ali i mnogo korisnih tehnika i trikova koji mogu pomoći. Ključno je pronaći onaj koji vama najviše odgovara. Da li ste od nekoga čuli da je dobro dodati sirće u testo? Zagovornici ovog metoda tvrde da ono pomaže u razgradnji skroba i proteina iz brašna, čineći hleb prozračnijim i vlažnijim, a istovremeno pojačava njegov ukus.
Sirće rastvara hemijske veze koje povezuju proteinske niti, što omogućava glutenu da se bolje razvije. To dovodi do stvaranja mreže koja zadržava vazduh unutar testa, čineći ga mekšim i elastičnijim. Takođe, kiselost sirćeta snižava pH vrednost testa, stvarajući idealne uslove za fermentaciju kvasca. Brža fermentacija znači i kraće vreme dizanja testa.
Dakle, ako želite mekan i vazdušast hleb koji neće satima čekati da naraste, vaš najbolji saveznik je sirće. Dovoljna je kašičica ili dve, a najbolji izbor za ovu svrhu je jabukovo sirće.