Ova čokoladna torta s finom glazurom nije komplikovana za pravljenje, a savršena je za jesenja i zimska druženja.
Čokoladna poslastica s raskošnom glazurom odličan je izbor za rođendane, proslave, kao i druženja svih vrsta – a najbolje je od svega je što nema niti gram šećera. Osim toga, nećete verovati koliko je jednostavna za pripremu.
Bademovo brašno
Od sastojaka će vam trebati bademovo brašno, koje možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane ili ga napraviti sami. Ne sadrži gluten, pa ga biraju oni koji imaju celijakiju ili izbegavaju gluten u ishrani. Bademe prvo iseckajte pa stavite u blender na oko deset sekundi, dok se ne pretvore u prah. Nemojte preterati kako ne biste dobili puter od badema. Onda ih prosejte u cediljci sa sitnim otvorima, a krupnije komadiće ponovno usitnite u blenderu i prosejte.
Zaslađivači
U ovom receptu korišćen je zaslađivač na bazi eritrita. Eritirit je prirodni šećerni alkohol koji se dobija fermentacijom šećera iz kukuruza, a u malim količinama nalazi se i u namirnicama poput gljiva, grožđa i lubenica, kao i u fermentisanoj hrani kao što su vino, sir ili soja sos i zato je ovaj desert idealan za dijabetičare.
Eritrit je malo manje sladak u odnosu na običan šećer – daje otprilike 70 odsto slatkoće na istu količinu, a kada poželite njime da zameniti šećer, na šoljicu šećera dodajte trećinu šoljice više eritrita. Ako vam smeta rashlađujući šmek eritrita prilikom pripreme poslastica, možete ga kombinovati sa stevijom. U tom slučaju šoljicu šećera zamenite šoljicom eritrita i četvrtinom kašičice stevije. Prilikom upotrebe eritrita valja se pridržavati dozvoljenih količina: preporučuje se jedan gram po kilogramu vaše težine, a ako preterate, mogli biste osetiti probavne tegobe.
Sastojci za čokoladnu tortu bez šećera
Kora:
7 velikih jaja
80 g grčkog jogurta
2 kašičice ekstrakta vanile
170 ml bademovog mleka
100 g istopljenog putera
45 g kokosovog brašna
250 g bademovog brašna
90 g kakaa u prahu
200 g zaslađivača u prahu
3 kašičice praška za pecivo
2 kašičice sode bikarbone
1/3 kašičice soli
Glazura:
200 g tamne čokolade bez šećera (minimalno 85 % kakaa) ili čokoladnih kapljica bez šećera
240 ml slatke pavlake
Priprema čokoladne torte bez šećera:
Zagrejte rernu na 180 °C. Obilno namažite puterom dva okrugla kalupa za pečenje prečnika 21 cm i visine 4 cm.
Sastojke za pripremu kore stavite u blender tako da počnete s mokrim sastojcima i miksirajte dok ne dobijete glatku smesu. Ako je potrebno, sastružite strane i ponovno izmiksirajte.
Ulijte smesu u pripremljene kalupe za pečenje. Pecite oko 35 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Pustite da se kore potpuno ohlade.
Za glazuru zagrejte pavlaku na srednje niskoj temperaturi i kuvajte dok ne počne lagano da se peni, ali ne sme da prokuva.
Naseckajte tamnu čokoladu na male komadiće. Dodajte u vruću pavlaku i nemojte mešati. Pustite da odstoji pet minuta kako bi se čokolada rastopila.
Nakon toga lagano mešajte dok se čokolada potpuno ne poveže s pavlakom. Kad se glazura malo ohladi, ali još uvek bude dovoljno mekana za mazanje, premažite obe kore.
Kad se glazura stvrdne, stavite jednu tortu na drugu. Ako vam se glazura razdvoji, ne brinite: izmiksirajte je dok ne postane glatka.
Savet: Možete i napraviti manju tortu sa samo jednom korom. Ukoliko se odlučite za tu varijantu, prepolovite količinu sastojaka – s tim da umesto sedam velikih jaja koristite četiri jaja srednje veličine. Ako želite, u glazuru možete dodati i kašičicu ekstrakta narandže i narendanu koricu jedne neprskane narandže ili pak kašiku maslaca od kikirikija, piše Pun kufer.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: