Receptu za profiterole je nemoguće odoleti: Da bile savršene, ključna je poslednja kap preliva

Profiterole
Profiterole Foto: Shutterstock

Iako se profiterole istorijski često povezuju sa Francuskom, originalni recept je izum italijanskog kuvara Panterelija.

Pantereli je bio deo pratnje Katarine de Mediči, koja je stigla na francuski kraljevski dvor oko 1530. godine, sa namerom da postane supruga Henrija od Valoa, poznatog kao kralj Henri II. Katarina je uz miraz dovela i svoje kuvare iz Firence, koji su predstavili mnoge specijalitete iz svoje zemlje.

Pantereli je, nakon što je 7 godina služio u kraljevskoj francuskoj kuhinji, razvio „vruće testo“, a tek u 18. veku je jednom francuskom kuvari sinula ideja da to testo puni kremom.

Evo i originalnog recepta za profiterole.

Sastojci:

testo

2,5dl vode

100g putera /ili ulja/

1 vanilin šećer, malo soli

5 jaja

150g mekog brašna

fil

2dl slatke pavlake

10 kašika gustina/skroba/

0 kašika šećera

7dl mleka

4 jaja

125g putera /margarina/

preliv

1dl vode

200g šećera

50g kakao

50g čokolade

1/2 čašice konjaka

par kapi ulja

Priprema:

profiterole
profiterole Foto: Shutterstock

Važno je da profiterole budu sitne, male, ne veće od 3-4cm pečene. Testo: stavi se da prokuvaju voda, puter, šećer, so. Kada proključa doda se brašno i meša još 1-2min, da počne da se odvaja od posude. Kada se testo ohladi dodaju se jaja, obavezno jedno po jedno i muti se mikserom, spiralnim dodatkom za testo. Dobije se kompaktna masa koju treba istiskivati špricem na papir za pečenje ili praviti male krofnice kašičicom. Ne zaboravite da dosta porastu. Pecite ih na 250 stepeni 15minuta bez otvaranja rerne.

Za fil skuvajte mleko (odvojite malo da se lakše razmute jaja i brašno) pa u njega dodajte umućena jaja sa šećerom i gustinom i malo mleka. Mešati fil dok se zgusne. Kad se zgusne dodati iseckan puter na listiće i mešati da se otopi. U hladan fil dodati umućenu slatku pavlaku.

Sada je vreme da se krofnice napune. Uzmite špric za tortu sa dugačkim nastavkom sa jednom rupicom, probušite krofnicu i dobro je napunite. Kada se napune sve krofnice možete spremiti preliv.

Za preliv staviti vodu, šećer i kakao da provre. Kada se izjednači dodati čokoladu, konjak (to je ključni sastojak preliva) i ulje.

Prijatno!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram