Recept za peglanu papriku koji se prenosi generacijama s kolena na koleno

recept peglana paprika
Foto: Shutterstock

Peglana paprika je tradicionalno jelo koje se priprema na razne načine, a uz proveren recept ovo jelo će ispasti božanstveno.

Sastojci za peglanu papriku:

1 kg crvene paprike

1 l vode

100 ml sirćeta

2-3 kašičice soli

1 kašičica šećera

2-3 čena belog luka

2-3 lovorova lista (po želji)

related-news_0

Priprema peglane paprike:

Operite paprike i osušite ih.

Presecite ih napola i izvadite seme. Ako želite, možete ih ostaviti cele ili ih iseći na trake, zavisno od toga kako vam je draže.

recept peglana paprika
Foto: Janna Danilova / Alamy / Alamy / Profimedia

Stavite vodu da provri u velikom loncu.

Paprike stavite u vrelu vodu na 2-3 minuta da se blanširaju, a zatim ih prebacite u posudu s hladnom vodom da se ohlade. Tako će zadržati lepu boju i biti mekše.

Za tečnosti za pasterizaciju u loncu pomešajte vodu, sirće, so i šećer. Stavite na vatru i kuvajte dok se so i šećer ne rastope.

Zatim sterilišite tegle i poklopce tako što ćete ih prokuvati u vodi nekoliko minuta ili staviti u rernu na 100°C na 10-15 minuta.

Stavite iseckane paprike u tegle. Ako koristite beli luk i lovorov list, stavite ih u tegle s paprikama.

Prelijte paprike u teglama pripremljenom tečnošću dok ne ogreznu, ali ostavite malo prostora na vrhu tegle (oko 1 cm).

Čvrsto zatvorite tegle poklopcima.

Stavite tegle u veliki lonac s vodom tako da budu potpuno potopljene. Kuvajte na laganoj vatri 10-15 minuta da se stvori vakuum.

Pažljivo izvadite tegle iz vode i ostavite ih da se potpuno ohlade na suvom i hladnom mestu.

Savet plus: Proverite da su tegle i poklopci potpuno suvi pre nego što ih koristite.

Paprike možete začiniti po svom ukusu dodajući biber ili peršun.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram