Nitrijanske kocke su ukusni kolači iz slovenskih kuhinja. Evo jednog tradicionalnog recepta:
Sastojci za testo:
300 g brašna 200 g šećera 200 g putera ili margarina 4 jaja 1 vanilin šećer 1 prašak za pecivo 1 kašika kakao praha 4 kašike mleka
Sastojci za fil:
200 ml mleka 200 g šećera 200 g mlevenih oraha 200 g putera ili margarina
Sastojci za glazuru:
200 g čokolade za kuvanje 2-3 kašike ulja
Priprema:
Priprema testa:
Umutite puter sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postane penast.
Dodajte jedno po jedno jaje, muteći između svakog dodavanja.
Umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Podelite smesu na dva dela. U jedan deo dodajte kakao prah i mleko, te dobro izmešajte.
U pleh obložen papirom za pečenje, sipajte prvo svetli deo smese, a preko njega tamni deo.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, ili dok čačkalica ne izađe suva iz testa.
Ostavite da se ohladi.
Priprema fila:
U šerpi zagrejte mleko sa šećerom dok se šećer ne rastopi.
Dodajte mlevene orahe i kuvajte na laganoj vatri dok ne dobijete gustu smesu.
Umešajte puter ili margarin dok se ne rastopi i sjedini sa smesom.
Ostavite fil da se malo prohladi, pa ga ravnomerno nanesite preko ohlađenog kolača.
Priprema glazure:
Otopite čokoladu za kuvanje sa uljem na pari ili u mikrotalasnoj pećnici (pazite da ne pregrejete).
Prelijte glazuru preko fila i ravnomerno je rasporedite.
Završni koraci:
Kada se glazura stegne, kolač isecite na kocke.
Saveti:
Za bogatiji ukus, možete dodati malo ruma u fil sa orasima. Umesto oraha, možete koristiti lešnike ili bademe po želji.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: