Recept za najzdraviju salatu na svetu sa fetom i povrćem

Kinoa salata Foto: LAURA WITTEKOVA / News and Media - Food / Profimedia

Kinoa (Chenopodium quinoa) je hranljiva pseudo žitarica koja potiče iz severozapadnog dela Južne Amerike, a posebno je cenjena zbog svog nutritivnog sastava i zdravih svojstava. Iako se često tretira kao žitarica, kinoa je tehnički semenka, a ne prava žitarica.

Ključne karakteristike kinoe

  1. Nutritivna vrednost
  • Proteini: Kinoa je vrlo bogata proteinima i aminokiselinama, što je čini izvrsnim izborom, posebno za vegane i vegetarijance
  • Vlakna: Kinoa sadrži i značajnu količinu vlakana koja pomažu u probavi i održavanju zdravlja srca
  • Minerali: Bogata je mineralima kao što su magnezijum, gvožđe, fosfor, kalijum i cink.
  • Vitamini: Sadrži vitamine B grupe, uključujući B6 i folat.

2. Bez glutena: Kinoa je prirodno bez glutena, što je čini pogodnom za osobe s celijakijom ili osetljivošću na gluten.

Zahvaljujući svom neutralnom ukusu, kinoa je pogodna za pripremu različitih receopata – od salata i priloga do glavnih jela i poslastica. Njena svestranost, uz bogat nutritivni sastav, čini ovu namirnicu vrlo popularnim izborom kada je zdrava ishrana u pitanju. U nastavku pogledajte kako je možete pripremiti.

Kako se sprema kinoa?

  • Stavite kinou u cediljku i isperite je pod hladnom vodom. To će pomoći da se ukloni gorkasti sloj saponina koji se nalazi na spoljnoj ljusci.
  • U posudu stavite 1 šolju kinoe i 2 šolje vode ili bujona (ukoliko želite bogatiji ukus).
  • Zagrejte vodu do ključanja, zatim smanjite vatru na nisku i pokrijte posudu. Neka se kinoa kuva 15-20 minuta, ili dok ne upije svu tečnost i ne postane mekana. Kuvana zrna trebalo bi da budu prozračna i obložena svetlim „klicama”.
  • Nakon što se skuva, sklonite je sa ringle i ostavite poklopljenu još 5 minuta i spremna je za upotrebu.
  • Kinoa može biti odlična kao prilog, salata ili kao osnovni sastojak u raznim jelima. Možete je začiniti prema vlastitom ukusu – dodajte so, biber, maslinovo ulje, limunov sok ili začinsko i mikro bilje.
  • Ako se odlučite za pripremu s dodatnim sastojcima, kao što su povrće, orašasti plodovi ili začini, jednostavno ih dodajte nakon što je kinoa kuvana.

Kinoa salata sa povrćem i feta sirom

Sastojci:

  • šolja kinoe
  • 2 šolje vode ili bujona
  • 1 crvena paprika, sitno seckana
  • 1 krastavac, sitno seckan
  • 1 crveni luk, sitno seckan
  • 10-15 čeri paradajza, prepolovljenih
  • 1/4 šolje maslina (crnih ili zelenih), iseckanih
  • 1/4 šolje feta sira, mrvljenog
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • sok od 1 limuna
  • 1/2 kašičice suvog origana
  • so i crni biber po ukusu
  • 2-3 kašike naseckanog svežeg peršuna (po želji)

Priprema:

Pripremite kinou po gorenavedenim instrukcijama.

Dok se ona hladi, naseckajte povrće.

U maloj činiji, pomešajte maslinovo ulje, sok od limuna, origano, so i crni biber, pa sve dobro promešajte.
U velikoj činijii, pomešajte ohlađenu kinou sa pripremljenim povrćem i feta sirom. Prelijte dresing preko salate i dobro promešajte da se svi sastojci sjedine.

Ako želite, pospite naseckanim peršunom za dodatni ukus i boju. Salatu možete poslužiti odmah, ili, još bolje, nakon što je nekoliko sata odstajala u frižideru, kako bi se svi ukusi lepo povezali.

(CityMagazine)

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram