Recept za čokoladne mafine koji su gotovi za 20-ak minuta: Uz ovaj trik uvek ispadnu savršeno

Recept za čokoladne mafine Foto: Anna Kim / Alamy / Alamy / Profimedia

Ukoliko tražite savršen recept za čokoladne mafine koji će oduševiti svakog ljubitelja čokolade, na pravom ste mestu! Ovi sočni čokoladni mafini su jednostavni za pripremu, a ukus im je neodoljiv. Pratite naš recept korak po korak i uživajte u pravoj čokoladnoj poslastici!

Sastojci za čokoladne mafine

  • 200g brašna
  • 50g kakao praha
  • 150g šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • Prstohvat soli
  • 100g iseckane crne čokolade
  • 2 jaja
  • 120ml mleka
  • 100ml ulja
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta
  • 100ml kisele pavlake

Priprema čokoladnih mafina

Priprema čokoladnih mafina Foto: Jiri Hera / Panthermedia / Profimedia
  1. Priprema smese: U velikoj posudi pomešajte brašno, kakao prah, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i prstohvat soli.
  2. Dodavanje tečnih sastojaka: U drugoj posudi umutite jaja, mleko, ulje, vanilin ekstrakt i kiselu pavlaku dok ne dobijete homogenu smesu.
  3. Kombinovanje sastojaka: Postepeno dodajte suve sastojke u smesu s jajima i lagano mešajte dok se sve lepo ne sjedini. Na kraju dodajte iseckanu crnu čokoladu.
  4. Pečenje: Zagrejte rernu na 180°C i obložite kalup za mafine papirnim korpicama. Sipajte smesu do 2/3 visine korpica i pecite 18-20 minuta, dok mafini ne narastu i postanu mekani na dodir.
  5. Hlađenje i serviranje: Izvadite mafine iz rerne i ostavite ih da se malo prohlade pre serviranja.

Saveti za savršene čokoladne mafine

Kako napraviti savršene čokoladne mafine Foto: Ivan Ryabokon / Panthermedia / Profimedia
  • Kvalitetna čokolada: Koristite crnu čokoladu sa visokim procentom kakaa za intenzivan ukus.
  • Kisela pavlaka: Ovaj sastojak čini mafine mekanim i sočnim.
  • Nemojte prepeći: Pazite da mafini ostanu sočni. Testirajte čačkalicom i izvadite mafine kada izađe skoro suva.

Uz ovaj jednostavan recept za čokoladne mafine, uživaćete u savršenoj kombinaciji čokolade i mekoće. Idealni su za doručak, užinu ili desert uz kafu.