Recept za najbržu tortu na svetu

Foto: Shutterstock

"Ludilo od torte", tako opisuju tortu od plazme i maka s bloga na Instagramu slatki_biseri. Ovaj famozni desert opisuje se i kao najbrža torta na svetu, a može biti i posna ako mleko zamenite vodom, a puter margarinom.

Plazma-mak torta sjajna je ideja kada vam treba nešto brzinski slatko, bez da uprljate puno sudova, pa čak ni mikser.

Idealna je i za onda kada nemate vremena za pravljenje komplikovanijih deserata, ili ako jednostavno ne volite komplikovane torte s puno kora i kuvanim filovima, kaže Biserka Radovanović sa Instagram strane slatki_biseri.

Sastojci:

Fil:

200 g mlevenog maka

150 g šećera

1 vanilin šećer

4 kašike griza

600 ml mleka

150 g putera

350 g mlevene plazme

Ganaš:

150 g mlečne ili bele čokolade

70 ml slatke pavlake

Ako se koristi crna čokolada, onda je odnos čokolade i slatke pavlake isti!

Priprema:

Stavite u mali lončić mak, šećer, vanilin šećer, griz i mleko za izradu fila. Mešajte povremeno i kada se smesa zgusne (nakon 10-ak minuta), dodajte puter u vruću smesu i mešajte dok se ne rastopi.

Dodajte zatim u smesu mlevenu plazmu pa je takođe umešajte. Utapkajte dobijenu smesu u kalup od 22 centimetra i odložite u frižider.

Za ganaš u mali lončić stavite čokoladu i slatku pavlaku, mešajte i držite na vatri dok se ne sjedini. Ovaj korak može se odraditi i u mikrotalasnoj. Gotov ganaš rasporedite preko torte, ukrasite po želji i ostavite u frižideru da se stegne, prenosi Zadovoljna.hr.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram