"Ludilo od torte", tako opisuju tortu od plazme i maka s bloga na Instagramu slatki_biseri. Ovaj famozni desert opisuje se i kao najbrža torta na svetu, a može biti i posna ako mleko zamenite vodom, a puter margarinom.
Plazma-mak torta sjajna je ideja kada vam treba nešto brzinski slatko, bez da uprljate puno sudova, pa čak ni mikser.
Idealna je i za onda kada nemate vremena za pravljenje komplikovanijih deserata, ili ako jednostavno ne volite komplikovane torte s puno kora i kuvanim filovima, kaže Biserka Radovanović sa Instagram strane slatki_biseri.
Sastojci:
Fil:
200 g mlevenog maka
150 g šećera
1 vanilin šećer
4 kašike griza
600 ml mleka
150 g putera
350 g mlevene plazme
Ganaš:
150 g mlečne ili bele čokolade
70 ml slatke pavlake
Ako se koristi crna čokolada, onda je odnos čokolade i slatke pavlake isti!
Priprema:
Stavite u mali lončić mak, šećer, vanilin šećer, griz i mleko za izradu fila. Mešajte povremeno i kada se smesa zgusne (nakon 10-ak minuta), dodajte puter u vruću smesu i mešajte dok se ne rastopi.
Dodajte zatim u smesu mlevenu plazmu pa je takođe umešajte. Utapkajte dobijenu smesu u kalup od 22 centimetra i odložite u frižider.
Za ganaš u mali lončić stavite čokoladu i slatku pavlaku, mešajte i držite na vatri dok se ne sjedini. Ovaj korak može se odraditi i u mikrotalasnoj. Gotov ganaš rasporedite preko torte, ukrasite po želji i ostavite u frižideru da se stegne, prenosi Zadovoljna.hr.
Pratite nas i na društvenim mrežama: