
Simbol ramazana, svetog meseca za islamske vernike, jesu i čuvene pitaljke.
Ramazan 2025. godine počeo je 1. marta i traje 29 dana. To je poseban mesec u islamu i jedna od osnovnih dužnosti svakog muslimana tada je post.
Tokom ramazana se mese i posebne lepinje – ramazanke, tj. pitaljke.
Zanimljivo je da decenijama unazad postoji pravi pozitivan rivalitet između gradova koji su poznati po ovom specijalitetu, kao što su Sjenica, Zenica, Novi Pazar, Sarajevo, Kosovska Mitrovica… Svi tvrde da su upravo njihove lepinje najbolje.
Jedno je sigurno, tokom ramazana su najslađe.

Sa sajta Coolinarika prenosimo recept za ramazanske lepinje.
Sastojci:
600 g brašna
150 ml mleka
250 ml vode
1 kesica kvasca
170 g jogurta
50 ml ulja
2 kašičice
ulje za premzivanje
susam ili kim za posipanje po želji
Priprema:
Brašno pomešajte sa solju u većoj posudi, pa napravite udubljenje u sredini.
Vodu i mleko zagrejte da bude mlako i sipajte u to i kvasac. Kašikom izmešajte i ostavite 10 minuta.
Potom dodajte ulje i jogurt, te varjačom dobro mešajte desetak minuta da se sve lepo sjedini.
Pokrijte krpom i ostavite testo da miruje dok se ne udvostruči i dok ne počnu da se pojavljuju manji mehurići na površini.
Pripremite dva pleha obložena papirom za pečenje.
Rernu uključite na 250 stepeni da se dobro zagreje.
Ruke dobro nauljite, pa otkidajte poveće komade testa koje ćete odmah stavljati na pleh i po potrebi oblikovati da dobijete tanje lepinje.
Premažute lepinjice s malo vode i pospite crnim kimom ili susamom po želji. Pecite 5-8 minuta do željene boje, dok blago ne porumene.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: