Lazanje obožavamo jer su tako ukusne, prave se relativno lako, izdašne su, a uz jedan poseban trik ispašće vam sočnije nego ikad.
Sastojci za lazanje:
9-12 gotovih kora za lazanje
500 g mlevenog mesa, najbolje mešanog
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
400 g paradajz sosa
200 g rendanog kačkavalja
so, biber, origano, maslinovo ulje
Za bešamel sos:
50 g putera
50 g brašna
500 ml mleka
so, biber
Priprema lazanja:
Na zagrejanom maslinovom ulju propržite sitno seckani crni i beli luk.
Dodajte mleveno meso i pržite dok ne porumeni.
Zatim dodajte paradajz sos, začinite solju, biberom i origanom, pa kuvajte još 10-15 minuta.
Za bešamel sos na srednjoj temperaturi otopite puter u šerpi. Dodajte brašno i mešajte minut, dva da se brašno lagano zaprži. Postepeno dodajte mleko, neprestano mešajući da se ne stvore grudvice.
Kuvajte dok sos ne postane gust, a zatim začinite solju i biberom.
U vatrostalnu posudu stavite malo mlevenog mesa na dno, preko toga stavite kore.
Preko testa dodajte bešamel sos, pa još malo mlevenog mesa i rendanog kačkavalja.
Ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke, a završite bešamel sosom i rendanim kačkavaljem na vrhu.
Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.
Skinite foliju i pecite još 15-20 minuta dok lazanje ne dobiju zlatnosmeđu boju.
Savet plus: jedan od tradicionalnih trikova koje Italijani koriste za sočnije lazanje jeste to što dodaju malo suvog crvenog vina u meso tokom pripreme, pa ono bude sočnije i ukus mu bude puniji.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: