Recept za lazanje: Italijani koriste ovaj trik da budu najsočnije moguće

lazanje recept
Foto: Danielle Wood / ImageSource / Profimedia

Lazanje obožavamo jer su tako ukusne, prave se relativno lako, izdašne su, a uz jedan poseban trik ispašće vam sočnije nego ikad.

Sastojci za lazanje:

9-12 gotovih kora za lazanje

500 g mlevenog mesa, najbolje mešanog

1 glavica crnog luka

2 čena belog luka

400 g paradajz sosa

lazanje recept
Foto: Bernd Jürgens / Panthermedia / Profimedia

200 g rendanog kačkavalja

so, biber, origano, maslinovo ulje

Za bešamel sos:

50 g putera

50 g brašna

500 ml mleka

so, biber

Priprema lazanja:

Na zagrejanom maslinovom ulju propržite sitno seckani crni i beli luk.

Dodajte mleveno meso i pržite dok ne porumeni.

Zatim dodajte paradajz sos, začinite solju, biberom i origanom, pa kuvajte još 10-15 minuta.

Za bešamel sos na srednjoj temperaturi otopite puter u šerpi. Dodajte brašno i mešajte minut, dva da se brašno lagano zaprži. Postepeno dodajte mleko, neprestano mešajući da se ne stvore grudvice.

Kuvajte dok sos ne postane gust, a zatim začinite solju i biberom.

U vatrostalnu posudu stavite malo mlevenog mesa na dno, preko toga stavite kore.

Preko testa dodajte bešamel sos, pa još malo mlevenog mesa i rendanog kačkavalja.

Ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke, a završite bešamel sosom i rendanim kačkavaljem na vrhu.

Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.

Skinite foliju i pecite još 15-20 minuta dok lazanje ne dobiju zlatnosmeđu boju.

Savet plus: jedan od tradicionalnih trikova koje Italijani koriste za sočnije lazanje jeste to što dodaju malo suvog crvenog vina u meso tokom pripreme, pa ono bude sočnije i ukus mu bude puniji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram