Recept za kolač s rozen korama je savršen miks vanile i maka

kolač recept
Foto:shutterstock

Vanila i mak jedna je od onih kombinacija ukusa koja oduševljava na prvi griz. Zato probajte kolač s rozen korama u kom se savršeno sljubljuju fil s makom i fil od vanile.

Na sajtu Zadovoljna.hr predstavljaju recept za ovaj kolač. Odličan je izbor za slavsku trpezu, ali i za lep porodični vikend ručak.

Sastojci:

1 pakovanje rozen kora (od ukupno 8, u receptu je iskorišćeno 7)

Fil s makom:

200 g mlevenog maka

oko 70 g mlevenog keksa

120 g šećera

300 ml mleka

150 g maslaca

Priprema:

Mleko zajedno sa šećerom stavite da se zagreje, pa neka kipi oko 2, 3 minuta.

Sklonite sa ringle, dodajte mak, sve zajedno kuvajte još oko minut.

U vruć fil dodajte maslac, mešajte dok se ne istopi, a zatim dodajte i mleveni keks.

Fil od vanile:

1 puding od vanile

500 ml mleka

20 g brašna

100 g šećera

100 g maslaca

100 g bele čokolade

U 300 ml mleka dodajte šećer i stavite na laganu vatru da se zagreje, sve dok se šećer ne istopi.

U preostalih 200 ml mleka razmutite puding i brašno.

Kipućem mleku dodajte smesu s pudingom, sve vreme mešajući dok se ne zgusne, zatim sklonite sa šporeta.

U vruće dodajte maslac i čokoladu.

Mešajte dok se ne istopi i sve lepo sjedini.

Savet plus: Rozen kore punite mlakim filovima, prvo stavljajte fil s makom, a zatim fil od vanile.

Nakon stavljanja fila prekrijte kolač prozirnom folijom i gore stavite neki teret (kao kod oblandi, da se dobro stegne).

Kolač stavite preko noći u frižider, a sutradan prelijte ganaš od čokolade.

Za ganaš:

150 ml slatke pavlake

250 g bele čokolade

Pavlaku zagrejte do vrenja, sklonite sa šporeta, pa dodajte čokoladu izlomljenu na kockice.

Ostavite koji minut, zatim promešajte i prelijte preko kolača.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram