Vanila i mak jedna je od onih kombinacija ukusa koja oduševljava na prvi griz. Zato probajte kolač s rozen korama u kom se savršeno sljubljuju fil s makom i fil od vanile.
Na sajtu Zadovoljna.hr predstavljaju recept za ovaj kolač. Odličan je izbor za slavsku trpezu, ali i za lep porodični vikend ručak.
Sastojci:
1 pakovanje rozen kora (od ukupno 8, u receptu je iskorišćeno 7)
Fil s makom:
200 g mlevenog maka
oko 70 g mlevenog keksa
120 g šećera
300 ml mleka
150 g maslaca
Priprema:
Mleko zajedno sa šećerom stavite da se zagreje, pa neka kipi oko 2, 3 minuta.
Sklonite sa ringle, dodajte mak, sve zajedno kuvajte još oko minut.
U vruć fil dodajte maslac, mešajte dok se ne istopi, a zatim dodajte i mleveni keks.
Fil od vanile:
1 puding od vanile
500 ml mleka
20 g brašna
100 g šećera
100 g maslaca
100 g bele čokolade
U 300 ml mleka dodajte šećer i stavite na laganu vatru da se zagreje, sve dok se šećer ne istopi.
U preostalih 200 ml mleka razmutite puding i brašno.
Kipućem mleku dodajte smesu s pudingom, sve vreme mešajući dok se ne zgusne, zatim sklonite sa šporeta.
U vruće dodajte maslac i čokoladu.
Mešajte dok se ne istopi i sve lepo sjedini.
Savet plus: Rozen kore punite mlakim filovima, prvo stavljajte fil s makom, a zatim fil od vanile.
Nakon stavljanja fila prekrijte kolač prozirnom folijom i gore stavite neki teret (kao kod oblandi, da se dobro stegne).
Kolač stavite preko noći u frižider, a sutradan prelijte ganaš od čokolade.
Za ganaš:
150 ml slatke pavlake
250 g bele čokolade
Pavlaku zagrejte do vrenja, sklonite sa šporeta, pa dodajte čokoladu izlomljenu na kockice.
Ostavite koji minut, zatim promešajte i prelijte preko kolača.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: