Kolač od bele čokolade i maka nosi savršen spoj ukus, a izaziva nalet sreće čim ga ugledate.
Ima nekih kolača koje je takvo zadovoljstvo gledati, i sam njihov izgled ispunjava nas dobrim osećanjem. A ako mu je i ukus pogođen, to je onda čisto uživanje.
Upravo takav neverovatno dobar ukus pronašli smo u kolaču od bele čokolade i maka, koji ujedno i savršeno izgleda.
Mak u kombinaciji s belom čokoladom zaista je spektakularan. Dobićete savršeno izbalansiran ukus koji će vas mamiti da probate još i teško da ćete se moći zaustaviti na jednoj štanglici ili kockici, ispričala je blogerka Lidija Đurić koja svoje recepte objavljuje na Instagram profilu pod nazivom moje_djakonije, piše Zadovoljna.hr.
Štanglice od bele čokolade i maka jedan su od Lidijinih najpopularnijih recepata, štaviše kolač je izazvao opštu pometnju nakon što je recept objavila na Instagramu.
A i nama su ove savršene bele mak štanglice napravile laganu pometnju u glavi – koliko dobro izgledaju! Lidija kaže da se bela čokolada, ukoliko niste ljubitelj, jednostavno može zameniti tamnom, a ovo je detaljan recept.
Sastojci
1 pakovanje korica za rozen tortu (koristi se sedam kora)
Za fil
300 g kristal šećera
300 ml mleka
300 g mlevenog maka (čisti mak, bez ikakvih dodataka)
100 g mlevenog keksa
250 g maslaca
Za glazuru:
150 g kvalitetne bele čokolade
4 kašike ulja
Priprema
U lonac sipajte mleko i šećer, te ostavite da provri. Tada dodajte mak, smanjite temperaturu na srednju i kuvajte tri minuta.
Sklonite s vatre i dok je još vrije, umešajte maslac, dobro sjedinite, a zatim dodajte i mleveni keks pa promešajte. Ostavite nekoliko minuta da se malo ohladi i zgusne.
Toplim filom mažite kore, trebaće vam otprilike jedna kutlača po kori.
Prekrijte kolač providnom folijom, lepo umotajte sa svih strana, zategnite, a odozgo stavite dasku ili knjigu i ostavite preko noći u frižideru.
Narednog dana kolač izvadite iz frižidera i prelijte ga glazurom. Na niskoj temperaturi istopite čokoladu i ulje, malo prohladite i prelijte preko kolača. Ohladite u frižideru.
Ako želite hirurški precizne štangice, naoružajte se strpljenjem i oštrim sredstvom za sečenje. Uz pomoć lenjira izmerite komade 4 x 2 cm, skalpelom označite gde ćete spajati linije i stavite male crtice. Prislonite lagano lenjir na glazuru, nemojte pritiskati da vam ne ostanu tragovi, pa vucite linije po označenim mestima do dva milimetra dubine.
Kada ste zasekli komade, prođite još jednom skalpelom i isecite ih skroz. Nakon svakog povlačenja skalpel obrišite salvetom.
Savet plus: Za posnu verziju kolača koristite margarin i crnu čokoladu ili posnu belu čokoladu.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: