Recept za francusku pitu sa sirom i šampinjonima koja je hrskava spolja, a iznutra meka kao duša

Pita sa sirom Foto: Tetiana Chernykova / Panthermedia / Profimedia

Kultna francuska slana pita dolazi u slasnim kombinacijama prhkog testa i nadeva, a ovoga puta pečemo je sa šampinjonima i slaninom...

KIš je poznata francuska pita koja spaja prhko testo s najrazličitijim nadevima od povrća, ribe, mesa i sira. Omiljene kombinacije sastojaka za kiš spajaju slaninu, luk, sir i muskatni oraščić, zatim spanać i feta sir, pa dimljeni losos i praziluk i provereni spoj paradajza, bosiljka i mocarele. Špargle, kozji sir i sitno seckani vlašac takođe su sjajan trio, baš kao i pečurke sa slaninom.

Pita sa sirom Foto: Jiri Hera / Panthermedia / Profimedia

Iako priprema nije komplikovana, potrebno je pridržavati se pravila, poput onog da se topli nadev ne stavlja na testo kako ne bi suviše omekšalo. Stoga, ako koristite kuvane sastojke – poput dinstanih pečuraka ili spanaća, potrebno je pričekati da se ohlade. Takođe, ostavite kiš da odstoji 10-15 minuta nakon pečenja kako bi se nadev učvrstio i lakše sekao, piše Pun kufer.

Sastojci za kiš sa šampinjonima:

Testo:

100 g mekog brašna

150 g oštrog brašna

1 kašičica soli

125 g hladnog maslaca

1 jaje

Nadev:

200 g šampinjona

200 g slanine

3 jajeta

200 ml pavlake

200 ml pavlake za šlag (bez šećera)

150 g sira (gauda)

prstohvat muskatnog oraščića

Priprema:

Brašno, so i maslac mrvite pod prstima dok ne dobijete mrvičastu smesu, pa dodajte jaje i umesite testo. Zatim ga razvaljajte tako da bude malo veće od kalupa.

Namastite kalup, pa u njega stavite testo i utisnite ga, te odvojte višak testa kuhinjskim makazama. Ostavite u frižideru jedan sat, pa ga izbockajte viljuškom.

Izvadite testo iz frižidera, preko njega stavite alu-foliju, pa na vrh dodajte suvi pasulj da se ne digne tokom pečenja. Pecite na 180 °C oko 10 minuta, pa još oko pet minuta dok ne počne da dobija boju. Ako primetite pukotine u testu, možete ih zakrpati viškom testa koje ste odvojili makazama.

Slaninu isecite na šnite i popržite je u tiganju, pa dodajte šampinjone isečene na listiće. Dinstajte 10 minuta, te ostavite da se ohladi.

Umutite jaja, pa ih izmešajte s obe vrste pavlake, polovinom rendanog sira, dinstanim pečurkama i slaninicom. Posolite i dodajte prstohvat mlevenog muskatnog oraščića.

Ulijte nadev u kalup za testo, pa pospite preostalim rendanim sirom i pažljivo stavite u rernu.

Pecite na oko 180 °C otprilike pola sata ili dok ne porumeni i ne postane meko (sredina ne sme biti previše čvrsta). Ako vam ivice prebrzo tamne, možete ih prekriti alu-folijom.

Ostavite kiš da se slegne 4 do 5 minuta, a zatim ga izvadite iz kalupa. Poslužite toplo ili hladno – pita je odlična i drugi dan.

Pronađite inspiraciju za najbolje recepte na Zadovoljna.rs!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram