Izvrnuti kolač sa šljivama ima dobar, starinski ukus, ali i neke nove sastojke

kolač
Foto: Shutterstock

"Sastojci asociraju na starinske recepte, na domaću i zdravu seosku kuhinju koju od milja nazivamo bakinom."

Recept Marine Minko za izvrnuti kolač sa šljivama asocira na starinske.

„U ovom sam receptu odlučila kombinovati još neke sastojke koji me na neki način asociraju na starinske recepte, na domaću i zdravu seosku kuhinju koju od milja nazivamo bakinom“, rekla je Marina Minko, ali neke je tradicionalne sastojke zamenila danas lako dostupnim zdravijim alternativama.

U testu su se tako našli ovseno brašno i ovesno mleko, batat i maslinovo ulje, a rezultat je sjajan. Količina sastojaka u receptu predviđena je za okrugli kalup veličine 20 centimetara, piše Pun kufer.

Sastojci:

100 g pšeničnog brašna

100 g ovsenog brašna ili pahuljica (samo ih kratko usitnite u blenderu da postanu brašno)

130 g oraha, mlevenih

100 g integralnog ili kokosovog šećera

210 ml ovsenog mleka

100 g narandžastog batata, pire

1 kašika maslinovog ulja

2 kašike limunovog soka

1 prašak za pecivo

1/2 kašičice sode bikarbone

1/2 kaščice soli

10 – 15 šljiva

2 kašike javorovog sirupa, po želji

Priprema:

Na samom početku pripremite pire od batata pa, ako koristite cele orahe i ovsene pahuljice, sameljite ih u blenderu. Možete ih samleti zajedno.

Šljive operite i očistite od koštica pa ih isecite na četvrtine u obliku kriški.

Pomešajte suve sastojke – pšenično brašno, mlevene orahe, ovseno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.

U posebnoj posudici promešajte i mokre sastojke – pire od batata, maslinovo ulje, ovseno mleko i sok od limuna.

Rerna neka bude ugrejana na 180 stepeni, a kalup obložen papirom za pečenje.

Na dno kalupa složite kriške šljiva tako da popunite celu površinu. Po želji možete posuti javorovim sirupom, ako volite i želite slađi kolač.

Tek kad ste složili šljive, pomešajte suve i mokre sastojke u jednoj posudi. Sada je pravo vreme za to jer će kiselina iz mokrih sastojaka odmah početi da deluje na sodu bikarbonu i prašak za pecivo, a ne želite da se ta reakcija odvije puno pre nego je kolač spreman za rernu.

Kad ste dobro promešali sve sastojke za testo, ulijte smesu u kalup na šljive i stavite u rernu na 30 – 40 minuta. Proverite da li je testo pečeno ubadanjem štapića.

Malo ohladite, odvojite nožem od bočne strane kalupa, poklopite tanjirom za posluživanje i okrenite kolač na tanjir.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram