Osnivači čuvenog Grand café d'Athènes u Parizu napisali su kuvar sa 80 omiljenih grčkih recepata, a jedan od njih je ovaj, za originalne pita lepinje.
Sastojci:
Za 6 osoba
– 300 g brašna
– 5 g pekarskog kvasca
– 1 kašičica origana
– 1 kašičica šećera
– 1,4 dl mleka
– 0.7 dl mlake vode
– 1 kašičica soli
– Maslinovo ulje, za pečenje
Priprema
U činiji pomešajte brašno, so, pekarski kvasac, origano i šećer. Postepeno dodajte mleko i mlaku vodu dok mesite. Nastavite da mesite dok testo ne počne da se povlači sa ivica posude. Ostavite da se diže 30 minuta na toplom mestu dok se testo ne udvostruči. Razvaljajte ga na oko 5mm debljine.
Modlom ili nekim kružnim sudom isecite krugove željene veličine (obično prečnika između 14 i 20cm). Složite ih u nauljen i malo pobrašnjen pleh i prekrijte kuhinjskom krpom. Ostavite još 30 minuta da narastu. Kada se pite udvostruče, izbockajte ih viljuškom, pa ih pecite u zagrejanom tiganju na malo maslinovog ulja, kao palačinke.
Savet: Poslužite tople, sa malo cacikija
***
Bonus video: Kurkuma – neizostavni začin orijentalne kuhinje
Pratite nas i na društvenim mrežama: