Recept za džem od slanine bez kojeg više nećete spremati ni slatka ni slana jela

Foto: Shutterstock

Džem od slanine sve češće nalazimo u modernim receptima, a vrlo ga lako možete pripremiti i sami.

Džem od slanine je stekao veliku popularnost poslednjih godina. Koristi se kao slatki i slani začin za mnoga jela. Iako nema dugu istoriju, obogatiće mnoga tradicionalna jela raznih svetskih kuhinja.

Zahvaljujući tome što se odlično slaže sa najrazličitijim jelima, sve ga češće srećemo u savremenim receptima. Možete ga lako pripremiti i sami, a samo vaša mašta je granica za sve kombinacije i jela koja će ulepšati njegov poseban slatki i slani ukus.

Osvežen jabukovim sirćetom i paradajzom, a ipak sa dovoljno slatkoće od divno karamelizovanog luka i primesom začinjenog, ovaj džem će zadovoljiti i najizbirljivija nepca i oživeti i najdosadnija jela.

Za početak probajte sa tostom i jajima, u sendvičima sa sirom, pljeskavicama ili sa krekerima i kozjim sirom. Džem od slanine može da se čuva u frižideru do dve nedelje u hermetički zatvorenoj tegli.

Eksperimentišite i uživajte!

Sastojci za džem od slanine

340 g slanine, isečene na kockice (otprilike pola centimetra po strani)

1 velika glavica crnog luka, sitno iseckana

3 čena belog luka, mlevenog

1 jalapeno paprika, prepolovljena, očišćena od semena i mlevena

so

biber

50 g smeđeg šećera

50 ml jabukovog sirćeta

1 srednji paradajz sorte volovsko srce ili drugi veći paradajz, očišćen i isečen na kockice veličine kocke slanine

2 kašike paradajz paste

Priprema džema od slanine

Rimma Bondarenko / Alamy / Alamy / Profimedia

U tiganju od livenog gvožđa srednje veličine pržite slaninu na umerenoj vatri, povremeno mešajući, dok ne postane hrskava, oko 11 minuta. Izlijte višak masnoće, ostavljajući tek toliko da prekrije dno.

U šerpu u kojoj ste spremili slaninu dodajte luk, beli luk i jalapeno papriku i začinite solju i biberom. Krčkajte na umerenoj vatri uz povremeno mešanje dok luk ne omekša, oko 12 minuta.

Umutite smeđi šećer i kada crni luk počne da se karamelizuje (trebaće oko 8 minuta), sipajte sirće i kuvajte dok se malo ne smanji, 2 do 3 minuta.

Dodajte prženu slaninu, paradajz i paradajz pastu, delimično poklopite i kuvajte na laganoj vatri, povremeno mešajući, dok se ne stvori gust džem, oko 45 minuta. Posolite i pobiberite po potrebi.

Prebacite džem od slanine u teglu i ostavite da se potpuno ohladi pre nego što ga zatvorite poklopcem, piše Pun kufer.

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram