Recept za domaći puding od crne čokolade – zbog kog više nikad nećete probati kupovni

Foto: Shutterstock

Domaći puding od crne čokolade stvoren je za sve čokoladoljupce.

Delimo s vama fantastičan recept za pravi, gusti, domaći puding od tamne čokolade intenzivnog ukusa i divne svilenkaste teksture. Puding se kuva i s čokoladom i s kakaom u prahu pa je stvarno dovoljno čokoladan, a gotov je za samo 25 minuta, a ukoliko vam nije presudno da je hladan, možete i uživati u njemu vrlo brzo. Ipak, po pravilima puding treba da bude hladan, pa računajte na to da bi u frižideru trebalo da odstoji oko sat vremena.

Ovaj puding vrlo lako se priprema uz uputstva, čak i ako niste naročito vešti s kremovima. Malo je toga što može ispasti pogrešno, a možda je najbitnije da ne preskočite 5. korak, odnosno da dopustite pudingu i jajima da se sprijatelje u drugoj posudi kako ne biste dobili – kajganu s čokoladom.

Odaberite kvalitetnu poluslatku ili gorkastu čokoladu, s udelom kakaoa od 55 do 75%. Ako ne volite „kožicu“ na pudingu, kada stavljate puding na hlađenje, prekrijte ga plastičnom kuhinjskom folijom i dobro je prstima pritisnite uz površinu.

Sastojci

530 ml mleka, podeljeno

100 g šećera, podeljeno

prstohvat soli

2 kašike kukuruznog škroba

3 kašike nezaslađenog kakaoa u prahu

1 veliko jaje

2 velika žumanceta

150 g poluslatke ili gorke čokolade, sitno naseckane

2 kašike maslaca, narezanog na komadiće

1 čajna kašičica ekstrakta vanile

umućena pavlaka, za posluživanje

Foto: Shutterstock

Priprema

U srednje velikom loncu pomešajte većinu mleka (480 ml) s pola šećera i prstohvatom soli. Stalno mešajte i pustite da zavri pa sklonite s vatre.

U činiji mućkalicom izmešajte kukuruzni skrob, kakao u prahu i preostali šećer. Dodajte ostatak mleka i mešajte dok ne dobijete glatku smesu.

Dobijenu smesu umešajte u vruće mleko u loncu, ponovno upalite vatru i, stalno mešajući, pustite da provri.

Smanjite vatru i kuvajte oko dva minuta uz neprestano mešanje dok puding ne postane dovoljno gust da ostaje na zadnjoj strani kašike.

U novoj činiji umutite celo jaje i žumanca. Postepeno mešajte otprilike 1 šolju vrućeg pudinga u jaja, a onda smesu pudinga i jaja izlijte nazad u lonac s pudingom.

Kuvajte puding na umerenoj vatri uz stalno mešanje dok ne zavrije, oko dva minuta.

Procedite puding u posudu otpornu na toplotu.

Dodajte u puding naseckanu čokoladu, maslac i vanilu i mešjte dok se čokolada i maslac ne otope, a sve skupa ne sjedini i puding ne postane gladak, oko 2 minuta.

Izlijte puding u šoljice ili činijice u kojima ćete ga poslužiti i stavite u frižider da se ohladi. Poslužite s mućenom pavlakom, piše Pun kufer.

Foto: Shutterstock

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram