Mešenje domaćeg hleba u eri popularnosti kiselog testa postalo je prava nauka, pa mnogi troše dane i sate da bi dobili savršenu veknu koja diše i miriše. Ipak, ne mora biti tako komplikovano.
Nedavno smo na portalu Zadovoljna pisali o tome kako se pravi starter za kiselo testo, a ukoliko ste više poklonik brzih recepata i ne želite da se odreknete kvasca, ovo je pravi hleb za vas.
Kako kaže food blogerka Jelena Marić, poznatija kao Jekin kapric, a ako u kući imate brašno, so, kvasac i vodu, još uvek nije kasno da vam sutra ujutro zamiriše ovaj divni hleb. Recept prenosimo sa njenog profila, a autor ovog prepisa je njen kolega kuvar Bojan Stanimirović @prokuvaj.
Kako ističe Jelena, testo za ovaj hleb se ne mesi, već se samo sjedini varjačom, i nema šanse da ne uspe! Inače, u njenom videu je mali hleb, od pola mere, ali je preporuka da ipak napravite celu meru.
Sastojci:
670 g brašna (tip 400)
550 ml tople vode
1 kesica suvog kvasca (10 g)
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
Kako se pravi hleb bez mešenja:
Od ukupne količine vode, u činijicu sipati 200 ml i dodati po kašičicu brašna i šećera i suvi kvasac. Dobro promešati da se kvasac rastvori pa i ostaviti na toplom mestu da zapeni.
U činiju staviti prosejano brašno i so, pa dodati ostatak vode i kvasac. Sve dobro promešati varjačom kako bi se smesa ujednačila i brašno sjedinilo sa tečnošću. Nemojte da vas iznenadi izgled smese, koja je veoma lepljiva – takva bi i trebalo da bude!
Kada je dobro „umešeno“ tj. kada brašno upije vodu, varjačom sve utapkati u sredinu da koliko-toliko ima izgled lopte pa činiju poklopiti i ostaviti na toplom mestu (sat vremena a može i preko noći ukoliko nije previše vruće).
Nakon sat vremena, videćete kako su se pojavili mehurići i testo je spremno za pečenje.
Rernu uključiti da se greje na 230 stepeni, sa ventilatorom. Odmah u rernu ubaciti posudu sa poklopcem u kojoj ćete peći hleb.
Dok se posuda i rerna greju, iseći pek papir na kome će se hleb peći – ovo je još jedan obavezan korak. Naime, smesa je lepljiva i vrlo teško biste izveli da hleb prebacite u pleh bez papira. Testo istesti na papir pa sve zajedno prebaciti u vruć pekač – pazite da se ne opečete. Gornju stranu testa možete blago posuti brašnom. Na taj način će hleb, kada se ispeče, imati onaj fini, rustikalni izgled.
Poklopiti i peći na 230 stepeni pola sata poklopljeno, a onda otklopiti i peći dok i gornja strana ne porumeni. Pečen hleb izvaditi iz pekača i ostaviti na da se ohladi, pa tek onda iseći.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: