Previše kiseline može upropastiti jelo, ali prava doza omogućiće dobru ravnotežu ukusa. Uostalom, jedno od umeća kuvanja upravo i jeste balansiranje slatkog, slanog, gorkog, kiselog i umamija.
Spas za bezukusna jela kojima nedostaje slasti možete potražiti u kiselim dodacima, kao što to čine i vrsni šefovi. Bezlična supa, sos ili gulaš lako mogu živnuti uz dodatak paradajza, citrusa, sirćeta, ukiseljenog povrća ili voća.
Previše kiseline može upropastiti jelo, ali prava doza omogućiće dobru ravnotežu ukusa. Uostalom, jedno je od umeća kuvanja upravo balansiranje slatkog, slanog, gorkog, kiselog i umamija. Jedan od izvrsnih dodataka jelima koji će pružiti kiselinu i produbiti ukuse je čatni, nešto između sosa i namaza, koji potiče iz Indije, a popularan je i u Britaniji, na jugu Afrike i u kuhinjama širom sveta.
Šta je čatni
To je sporo kuvana mešavina povrća i/ili voća, kao i začina, a recepti zavise od geografskih širina, dužina, kao i kuvara koji ih pripremaju. Za mirisnu mešavinu koriste se jabuke, kajsije, luk, mango i drugi sastojci koji se izvrsno kombinuju sa sosovima, gulašima, sendvičima i burgerima, piše Pun kufer.
Ako tražite trik za bolji ukus mesnih gulaša, inspiraciju možete pronaći upravo u voćnom čatniju. Dodavanje voća u gulaš nije ništa novo – suve šljive i grožđe dobro su poznati dodaci mesnim jelima i u našoj kuhinji, a isprobajte i slasni dodatak od jabuka koji će dati odličan ukus.
Recept za čatni od jabuka i juneći gulaš:
Čatni:
1,5 kg jabuka
750 g šećera
500 g suvog grožđa
2 srednje glavice luka
2 lašičice đumbira u prahu
1 kašičica soli
700 ml jabukovog sirćeta
Gulaš
600 g junetine za gulaš
1 mala šargarepa
1 manji komad celera
1 glavica luka
2 žlice naseckanog peršuna
1-2 kašike čatnija (prema ukusu)
500 ml mesne supe ili supe od povrća
400 ml sosa od paradajza
2 čena belog luka
so, biber
Priprema:
Za čatni oljuštite jabuke, očistite ih i isecite na kocke. Luk naseckajte. Pomešajte sve sastojke za čatni u velikom, teškom loncu.
Pustite smesu da prokuva na srednje jakoj vatri, zatim kuvajte bez poklopca, često mešajući, 30-40 minuta ili dok ne postane gusta i kašasta.
Sklonite s vatre, ostavite da se ohladi i prebacite u sterilisane, čiste i suve tegle i zatvorite.
Za gulaš očistite i naseckajte šargarepu, celer i luk, pa popržite u tiganju na ulju.
U drugom tiganju propržite junetinu isečenu na kocke – ako je potrebno u više tura, tek toliko da se meso zapeče sa svih strana, oko pet minuta.
Prebacite meso i povrće u lonac, pa ulijte supuu i kuvajte jedan sat poklopljeno na laganoj vatri.
Ulijte sos od paradajza i čatni (količinu prilagodite svom ukusu i vrsti čatnija). Kuvajte još sat i po do dva, odnosno dok meso ne omekša.
Pronađite inspiraciju za najbolje recepte na Zadovoljna.rs!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: