Probajte, oduševićete se.
Moja tetka Dora se retko mršti, ali na opis kupovnih varijanti pesta koje nalazimo u supermarketima u Srbiji je uradila baš to i odlučno odmahnula glavom.
Pesto koji pravi sama, u kućnoj varijanti, zaista ne može da se uporedi ni sa jednim kupovnim. Pratila sam svaki korak, priprema traje jako kratko i ništa nije komplikovano. Kako je rekla, neki od sastojaka mogu i da se modifikuju, ali ja sam joj uzela recept za originalni recept.
Od sastojaka koje ću navesti, možete da napravite dva do tri ručka.
Jedan trik koji ona koristi je da sipa pesto u četvrtaste modlice za led, zamrzne ga i po potrebi vadi iz friza i u ručak doda onoliko kockica koliko proceni da joj treba.
Sastojci:
dve saksijice bosiljka (potražite baš Genovese na pijaci, a ako nema uzmite neki drugi sa malim listovima)
maslinovo ulje – pola male čaše
6 kašika parmezana (Parmigino Reggiano)
pinjoli (jedna kesica)
4 oraha
dva čena belog luka
Priprema:
Sjedinite maslinovo ulje, parmezan, pinjole, orahe i beli luk. Miksujte sve u blenderu (najbolje ispadne ako se pesto pravi u avanu od mermera koji služi baš za to, ali okej je i blender ili [tapni mikser). Stavite 15 minuta u friz ili frižider. Dodajte bosiljak i malo morske soli. Izmiksajte dok ne dobijete pesto sos. Prijatno!
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: