Recept za božanstvenu markiza tortu bez kora i pečenja

Foto: Shutterstock

Kraljica među tortama koje se ne obrađuju termički.

Markiza torta spada među najpopularnije torte. I to ne samo zbog ukusa, već zbog jednostavnog recepta i načina pripreme. Mnogi su je spremali bezbroj puta, zato recept, verovatno, znaju napamet. Postoje razni prepisi kako se ova torta može spremiti, recimo s jagodama, ali portal Slatko i ukusno nudi tradicionalan recept sa čokoladom.

Sastojci:

2 pakovanja piškota (duple)

270 g putera (može i margarin)

270 g čokolade (Menaž)

200 g šećera u prahu

6 jaja

kašika ruma za fil

2 kašike ruma

2 dl mleka (za piškote i umakanje)

120 g lešnika (prepečenog)

Priprema:

U šerpu naređajte piškote koje ste umočili u mleko i rum. Cele stavite na dno, a pola ide uz ivicu šerpe.

Za fil je potrebno da dobro umutite puter i šećer u prahu. Potom dodajte 6 žumanca, ali jedno po jedno. Zatim ide kašika ruma i mleveni lešnik.

Otopite 250 g čokolade i vrelu je naspite u fil.

Zasebno umutite belanca i dodajte u fil. Sve dobro umutite, pa sipajte preko piškota u šerpu.

Na samom vrhu poređajte preostale piškote. Kada završite torta neka ide u frižider preko noći. Sutradan je izvadite i možete je ukrasiti na razne načine, svežim voćem koje vam je dostupno, bilo da su to maline, jagode, breskve…

Prijatno!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram