Napravi affogato, neodoljivu italijansku poslasticu, i ulepšaj sebi dan

affogato
Foto: Unsplash/Ieva Kisunaite/Esra Afşar

Ova popularna italijanska poslastica na bazi kafe pravi se od samo tri sastojka - espresa, đelata i malo likera.

Neki kažu da je affogato bolja verzija ledene kafe, ali zapravo to je jedan potpuno novi nivo. Ova poslastica od kafe, koja se služi u lokalima širom Italije, ima samo od tri sastojka – espreso, đelato i malo likera – ali kada se vreli espreso prelije preko hladnog đelata, nastaje čisto savršenstvo. Zapravo, to je jedna od onih sitnica koje će vam u trenu ulepšati dan.

affogato
Foto: Unsplash/Oak & Bond Coffee Co.

Na sajtu thekitchn.com pišu kako da pripremite najbolji affogato kod kuće.

Imajte na umu da se klasični affogato pravi u odnosu dve kugle đelata na jedan šot espresa. I ako volite kombinaciju slatkog, kremastog đelata koji se stapa sa intenzivnim ukusom espresa, affogato je poslastica za vas.

Najbolji đelato za affogato

Affogato se najčešće pravi sa đelatom od vanile, mada će poslužiti i običan sladoled od vanile. Možete da se poigrate ukusima i koristite čokoladni sladoled ili neki drugi po želji.

affogato
Foto: Unsplash/Pouya Hajibagheri

Kako da poslužite affogato

Affogato se obično služi u staklenoj čaši jer je deo čarolije upravo u tome da gledate kako vreli espreso dodiruje hladni đelato i kako se stapaju jedno u drugo.

Prvo treba da đelato rasporedite unapred u čaše tako da, čim se espreso skuva, možete odmah da prelijete šot preko gelata, dodate malo likera i poslužite odmah, dok je toplo-hladno savršeno izbalansirano.

Tradicionalni affogato se obično služi bez dodataka, ali slobodno možete dodati nešto po svom ukusu pre serviranja. Odlične opcije su:

• sveže umućena pavlaka

• rendana čokolada

• mrvljeni hrskavi keks

• seckani lešnici.

Affogato je najbolje jesti kašičicom dok se đelato još polako topi, a zatim popiti ostatak espresa koji se pomešao sa sladoledom.

Recept za affogato

Sastojci:

• 1 šot espresa

• 2 kugle đelata ili sladoleda od vanile

• malo likera amareto

• rendana tamna čokolada (za dekoraciju)

Priprema:

1. Skuvajte jedan šot espresa po želji.

2. Dok se espreso kuva, stavite dve kugle đelata ili sladoleda od vanile u manju staklenu čašu.

3. Prelijte đelato šotom espresa i dodajte malo likera.

4. Pospite rendanom tamnom čokoladom i poslužite odmah.

affogato
Foto: Brent Hofacker / Alamy / Profimedia

Na kraju jedna zanimljivost – istorija affogata obavijena je misterijom. Iako se zna da potiče iz Italije, zemlje kafe i đelata, tačno vreme njegovog nastanka nije sasvim jasno.

Kako navode na sajtu uk.venchi.com, za ovaj spoj poslastice i napitka koristi se espreso, što znači da je verovatno nastao nakon pronalaska prve espreso mašine u 19. veku.

Prema Oksfordskom rečniku, prvi zabeleženi pomen reči affogato u engleskom jeziku datira iz ranih devedesetih godina 20. veka.

A danas, zahvaljujući svojim klasičnim ukusima, ova poslastica ostaje jedna od najomiljenijih i najtraženijih.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Instagram