Recept za Mirove hlepčiće sa belim lukom i parmezanom koji svi traže

Recept za hleb kuvara Mira Foto: Shutterstock

Ovi hlepčići su preukusni, meki kao duša i jednostavno se prave.

Kuvar Miro Docić iz Majura je od tog malog mesta kod Šapca stigao do Švajcarske gde danas živi i radi. U kulinarstvo je ušao slučajno, učio i eksperimentisao, a danas i preko društvenih mreža nesebično deli svoje gastronomske delicije. Među njima je i ovaj recept za brioš hlepčiće sa belim lukom i parmezanom, koji mu je, kako kaže, tražilo baš mnogo ljudi.

Sastojci:

450 g brašna

250 ml vode

40 ml mleka

8 g kvasca

1 celo jaje i 2 žumanceta

90 g maslaca

Priprema:

Spojite topao maslac sa brašnom, malo soli i šećera i mutite mikserom dok se maslac ne pretvori u grudvice, otprilike pet minuta. Ubacite nadošao kvasac sa vodom i mlekom, celo jaje, jedno žumance i dodajte još 20 grama šecera. Mutite mikserom desetak minuta.

Pustite da testo nadolazi tri sata i posle formirajte loptice. Poređajte ih u tepsiju i pokrijte krpom.

Dok loptice nadolaze, naseckajte tri glavice belog luka i na tihoj vatri ih pržite oko pet minuta, pa pokrijte i ostavite sa strane.

Kad je testo nadošlo, zagrejte rernu na 190 stepeni. Premažite hlepčiće mešavinom maslaca i luka i malo posolite. Ako volite jače arome, preko slobodno stavite biber i tucanu papriku.

Ubacite u rernu i svakih šest, sedam minuta ponovo premažite mešavinom maslaca i belog luka.

Nakon 35 minuta loptice su pečene.

Ostavite ih desetak minuta na stolu i onda narendajte parmezan preko.

Pronađite inspiraciju za najbolje recepte na Zadovoljna.rs!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram