Ovi hlepčići su preukusni, meki kao duša i jednostavno se prave.
Kuvar Miro Docić iz Majura je od tog malog mesta kod Šapca stigao do Švajcarske gde danas živi i radi. U kulinarstvo je ušao slučajno, učio i eksperimentisao, a danas i preko društvenih mreža nesebično deli svoje gastronomske delicije. Među njima je i ovaj recept za brioš hlepčiće sa belim lukom i parmezanom, koji mu je, kako kaže, tražilo baš mnogo ljudi.
Sastojci:
450 g brašna
250 ml vode
40 ml mleka
8 g kvasca
1 celo jaje i 2 žumanceta
90 g maslaca
Priprema:
Spojite topao maslac sa brašnom, malo soli i šećera i mutite mikserom dok se maslac ne pretvori u grudvice, otprilike pet minuta. Ubacite nadošao kvasac sa vodom i mlekom, celo jaje, jedno žumance i dodajte još 20 grama šecera. Mutite mikserom desetak minuta.
Pustite da testo nadolazi tri sata i posle formirajte loptice. Poređajte ih u tepsiju i pokrijte krpom.
Dok loptice nadolaze, naseckajte tri glavice belog luka i na tihoj vatri ih pržite oko pet minuta, pa pokrijte i ostavite sa strane.
Kad je testo nadošlo, zagrejte rernu na 190 stepeni. Premažite hlepčiće mešavinom maslaca i luka i malo posolite. Ako volite jače arome, preko slobodno stavite biber i tucanu papriku.
Ubacite u rernu i svakih šest, sedam minuta ponovo premažite mešavinom maslaca i belog luka.
Nakon 35 minuta loptice su pečene.
Ostavite ih desetak minuta na stolu i onda narendajte parmezan preko.
Pronađite inspiraciju za najbolje recepte na Zadovoljna.rs!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: