Pipinova pita nosi ime po našem čuvenom naučniku Mihajlu Pupinu. To je bilo njegovo omiljeno jelo iz detinjstva, a svojevremeno je izjavio da je po dolasku u Ameriku poslednjih 5 centi iz džepa potrošio upravo na parče pite od šljiva.
Ovaj recept, poreklom iz Pupinovog sela Idvora u Vojvodini, odražava njegove skromne početke. Ova slatka poslastica, punjena plavim šljivama u testu, odaje počast Pupinovom razvojnom putu od prošlosti do sadašnjosti, od siromaštva do uspeha.
Još kao tinejdžer Mihajlo Pupin je otišao u Ameriku u potrazi za obrazovanjem i boljim životom.
„Kada sam se iskrcao pre četrdeset i osam godina u Kasl Gardenu, imao sam u džepu svega pet centi. I da sam umesto pet centi doneo pet stotina dolara, moja sudbina u novoj, meni potpuno nepoznatoj zemlji, ne bi bila ništa drukčija. Mladi doseljenik, kao što sam tada bio ja i ne počinje ništa dok ne potroši sav novac koji je poneo sobom. Ja sam doneo pet centi i odmah sam ih potrošio na jedan komad pite od šljiva, što je u stvari bila nazovi pita. U njoj je bilo manje šljiva, a više koštica! A da sam doneo i pet stotina dolara, trebalo bi mi samo malo više vremena da ih utrošim, verovatno na slične stvari, a borba za opstanak koja me je očekivala ostala bi ista“, rekao je jednom prilikom.
U njegovu čast, ovaj recept je dobio naziv Pupinova pita i sada se na ovaj način priprema širom sveta.
Pupinova pita – sastojci:
Testo:
550 g brašna
125 g margarina
250 g šećera
2 jaja (jedno celo i jedno žumance)
2 dl mleka
prašak za pecivo
kašičica sode bikarbone
Fil
700 g šljiva
200 g višanja
250 g šećera
100 g badema
½ kašičice vanilin šećera
Dekoracija
Šećer u prahu
Pupinova pita – priprema:
Očistite šljive, skinite im koštice, i po želji ih pospite cimetom.
U velikoj posudi, izmrvite margarin sa brašnom dok ne dobijete rastresitu smesu.
Dodajte u smesu margarina i brašna 250 g šećera, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dobro promešajte, zatim dodajte jaje, žumance i mleko. Mešajte dok ne dobijete kompaktno testo koje se odvaja od ivica posude. Po potrebi dodajte još brašna.
#related-news_1
Podelite testo na dva dela. Razvucite prvi deo testa oklagijom u obliku kore i prekrijte dno tepsije za pečenje, koju ste prethodno dobro namazali ili obložili papirom za pečenje.
Na testo rasporedite očišćeno voće. Pospite voće krupno mlevenim bademima i preostalim šećerom. Prekrijte voće drugim delom testa, koje ste razvukli u drugu koru. Viljuškom pritisnite ivice testa tako da ga zatvorite, da fil ne bi tokom pečenja iscurio.
Pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni Celzijusa.
Pospite šećerom u prahu i uživajte.
Prijatno!
Pratite nas i na društvenim mrežama: