Pršuta + burata + breskva = letnji kombo sa kojim nema greške! Evo 3 recepta koji dižu raspoloženje

Foto:Shutterstock

Kad se na tanjiru sretnu pršuta, burata i sočne breskve, događa se prava mala magija ukusa. Ta savršena kombinacija spaja slanost, bogatu kremastu nežnost i prirodnu, osvežavajuću slatkoću u harmoničnom zagrljaju koji osvaja na prvi zalogaj. Ovi sastojci su pravi recept za letnje uživanje, ali i za posebne prilike kada želite da impresionirate svoje goste ukusom koji je istovremeno jednostavan i raskošan.

U svetu gastronomije, retko koja kombinacija može da istovremeno zadovolji i nepca i oko kao što to čine pršuta, burrata i breskve. Svaki od ovih sastojaka nosi svoju priču i karakter – pršuta je sinonim za delikatnu slanost i pun ukus, burata očarava svojom kremastom teksturom i blagim mlečnim notama, dok breskve unose osvežavajuću, prirodnu slatkoću i sočnost koja savršeno balansira ostatak ukusa.

Foto:Shutterstock

Ovaj trio je postao omiljen izbor mnogih gurmana i kulinarskih entuzijasta jer donosi sofisticiranu jednostavnost i lakoću pripreme. Bilo da se odlučite za laganu salatu, elegantnu brusketu ili neodoljivu picu, ovi recepti će vas inspirisati da uživate u bogatstvu ukusa i tekstura, unoseći dašak luksuza i leta na vaš sto.

Pripremite se da probate tri jednostavna, ali impresivna jela koja će oduševiti i najzahtevnije gurmane

Salata od pršute, burate i breskvi

Ova salata je prava proslava letnjih boja i ukusa. Sočne kriške breskvi kao da donose zrake sunca na tanjir, dok pršuta daje slanu dimenziju koja savršeno ističe bogatstvo burate – neodoljivog sira čija kremasta tekstura topi srce. Svaki zalogaj nosi savršen balans između slatkog i slanog, a svež bosiljak i kapljica balzamika unose notu elegancije i svežine. Idealna je za one trenutke kada želite da uživate u nečem laganom, a opet raskošnom.

Foto:Shutterstock

Sastojci:

100 g pršute (tankо narezane)

1 velika burrata

2 zrele breskve, isečene na kriške

Sveži bosiljak

Maslinovo ulje ekstra devičansko

Balzamiko sirće ili balzamiko krema

Sveže mleveni biber

Priprema:

Na tanjir složi kriške breskvi.

Preko breskvi rasporedi tanke listiće pršute.

Na sredinu stavi celu ili isečenu buratu.

Pospi sa listićima svežeg bosiljka.

Prelij maslinovim uljem i po želji balzamiko sirćetom ili kremom.

Na kraju začini sveže mlevenim biberom i po želji prstohvatom soli.

Poslužiti kao lagano predjelo ili prilog.

Bruskete sa pršutom, buratom i breskvama

Kombinacija rustičnog hleba sa hrskavom koricom i mekanom unutrašnjošću savršeno prima raskošne ukuse koje donose pršuta i burata. Dodajte im blagu slatkoću breskvi, a medom lagano pospite i dobićete jelo koje pleše na granici između slatkog i slanog, nežnog i hrskavog. Svaki zalogaj je kao mala avantura za nepce – slojevi ukusa koji se stapaju u savršenu harmoniju. Ove brusketete su idealne za druženja, kao elegantan aperitiv ili lagani obrok.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

4 kriške dobrog rustičnog hleba ili ćebate

100 g pršute

1 burata

1-2 breskve, tanko isečene

Med za dekoraciju (opciono)

Sveži ruzmarin ili bosiljak

Maslinovo ulje

Priprema:

Prepeci hleb na roštilju ili tiganju dok ne postane hrskav.

Na još tople kriške namaži malo maslinovog ulja.

Rasporedi tanke kriške pršute i breskvi.

Na vrh stavi komad burate.

Po želji ukrasi medom i listićima ruzmarina ili bosiljka.

Savršeno kao brz i elegantan zalogaj!

Pica sa pršutom, buratom i breskvama

Zamislite toplu, hrskavu koru koju je obgrlio sloj maslinovog ulja, dok se na njoj stapaju zlatno pečene breskve, sočna pršuta i raskošna burrata koja se nežno topi kao san. Svežina rukole unosi neophodan kontrast i malo gorke note, dok svaki zalogaj mami osmeh i poziva na još. Ova pizza nije samo jelo, već pravo malo umetničko delo koje slavi spajanje slatkog i slanog, klasičnog i neočekivanog. Savršena za večeri kada želite da oduševite i porodicu i prijatelje.

Foto:Shutterstock

Sastojci:

Testo za pizzu (kupljeno ili domaće)

100 g pršute

1 burrata

1-2 breskve, tanke kriške

Rukola za posluženje

Maslinovo ulje

Sveži biber

Priprema:

Razvuci testo i premaži tankim slojem maslinovog ulja.

Pecite testo u rerni na 220°C oko 8-10 minuta dok ne porumeni.

Izvadite iz rerne, rasporedite kriške breskvi i pršute.

Na vrh stavi buratu (možeš je prethodno iseći ili ostaviti celu).

Vratite u rernu na još 2-3 minuta da se blago zagreje.

Posle pečenja dodaj svežu rukolu i začini sveže mlevenim biberom.

Idealna kombinacija slatkog i slanog za posebne prilike!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram