
Stevija je dobila opasnu konkurenciju jer tu je prirodni zaslađivač koji sve više koriste oni koji vode računa o zdravlju.
Lukuma je supervoće iz Južne Amerike žučkastnog mesa i ukusa koji podseća na slatki krompir, karamelu i javorov sirup. U dolini Anda u Peruu, Boliviji i Ekvadoru – odakle potiče – često se koristi kao prirodni zaslađivač, a sada se proširio i po svetu.

Lukuma, takođe poznata kao zlato Inka, pojavljuje se u svemu, od latea do smutija, a sve zahvaljujući svom prijatnom ukusu i zdravstvenim prednostima.
Uglavnom se prodaje kao fini, žućkasti prah napravljen od pulpe sušenog voća. Širom sveta je sve popularnija zbog svog nižeg glikemijskog opterećenja i obilja hranljivih materija, što je posebno važno za osobe sa dijabetesom i insulinskom rezistencijom.
Lukuma je bogata antioksidansima kao što su karotenoidi, koji voću daju prepoznatljivu boju i pomažu u jačanju zdravlja očiju. Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije, tako da konzumiranje hrane bogate antioksidansima može pomoći u smanjenju upale i smanjenju rizika od raka, srčanih bolesti i kognitivnog pada, prenosi NY Post.
Lukuma je takođe prepuna hranljivih materija kao što su vitamin C, gvožđe, cink, kalcijum, kalijum i dijetalna vlakna, koja su dobra za svašta, od varenja preko vida do imuniteta.
„Za razliku od rafinisanog šećera, lukuma zadržava vlakna, vitamine i minerale, pa nudi više od samo praznih kalorija“, rekao je nutricionista Skot Kitli.

Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA), jedna kašika lukume sadrži jedan gram proteina i šest grama ugljenih hidrata – u poređenju sa 13 grama ugljenih hidrata i nula grama proteina u belom šećeru.
Takođe ima samo 30 kalorija po kašici, za razliku od šećera koji ima 49. Previše šećera je očigledno loše za zdravlje srca i, za razliku od onog običnog, lukuma ne povećava nivo šećera u krvi tako dramatično.

Pritom, istraživanja pokazuju da bi polifenoli u lukumi mogli da pomognu u regulisanju krvnog pritiska. Pokazalo se i da bi vitamin B3 mogao da popravi raspoloženje, ali neophodno je više istraživanja o tome.
Uz sve ove zdravstvene prednosti lako je shvatiti zašto su Maje na lukumu gledale kao na simbol plodnosti sa mnogim lekovitim svojstvima. Ali ne treba preterivati – ne zaboravite da je to i dalje zaslađivač.