3 namirnice koje restartuju creva: Stručnjaci tvrde da nema zdravijeg od ovoga – bićete siti i mršavićete

prirodni probiotici
Foto: Stefan Schurr / Panthermedia / Profimedia

Ako želite da vam creva rade kao sat, trebalo bi da jedete nešto od ove hrane koju preporučuju nutricionisti.

Stručnjaci konstantno ističu koliko je važno brinuti se o zdravlju creva jer je tu faktički sav naš imunitet. Pošto creva apsorbuju hranljive materije i održavaju zdravlje našeg imunosistema, jasno je koliko pažnje treba da posvetimo ovom delu tela.

U svemu tome su vrlo važne probiotske namirnice.

Foto: Shutterstock

Nutricionistkinja Džulija Čebotar navela je koji su najbolji prirodni probiotici koje možete jesti kako biste restartovali creva i skinuli višak masnoće.

Foto:shutterstock

Otkrila je da su banane, praziluk i špargle samo neki od mnogih primera probiotske hrane koju možete konzumirati, a koja može pomoći u mršavljenju i poboljšati zdravlje creva. Ona dalje objašnjava da probiotici podstiču rast i aktivnost korisnih crevnih bakterija. Uravnotežen i raznolik crevni mikrobiom povezan je s poboljšanom probavom, imunološkom funkcijom i smanjenom upalom, a sve je to važno za celokupno zdravlje i kontrolu telesne težine.

Optimalno uravnotežen crevni mikrobiom može da poboljša upijanje vitalnih hranljivih materija, što potencijalno popravlja metabolizam i jača generalno zdravlje.

Foto: Shutterstock

„Nezrele banane su dobar izvor otpornog skroba, vrste probiotskih vlakana. Mogu se dodati u smutije ili jesti za užinu. Praziluk sadrži inulin, snažno probiotsko vlakno. Dodajte ga supama, varivima ili kao ukras jelima. Špargle su ukusan izvor probiotskih vlakana. Jedite ih kuvane na pari, pečene ili u salatama’, napominje Čebotar.

Uključivanje probiotika u ishranu može biti vrlo jednostavno i praktično. Mnoge uobičajene namirnice prirodno su bogate probiotskim vlaknima, poput onih koje je pomenula Čebotar. Ako ovu hranu uvedete u svoj dnevni meni, možete bez napora podstaći rast korisnih crevnih bakterija, podupirući i probavno zdravlje i kontrolu težine.

Ona zaključuje da su probiotske namirnice važne i za zdravlje creva i za mršavljenje koje i te kako može da ima prednosti jer je gojaznost izvor mnogih bolesti. Međutim, te namirnice bi trebalo da budu integrisani u dobro zaokruženu ishranu koju čine celovite namirnice. Podjednako važno je da ih postupno uvodite u svoju ishranu da biste svom crevnom mikrobiomu dali vremena da se prilagodi i napreduje, piše Story.hr.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram