Priča o omiljenom kolaču bez kojeg je Božić u Italiji nezamisliv

Panettone
Foto: El Universal / Zuma Press / Profimedia

Nekada je bio jednostavan i kupovao se bez previše pompe, a zadnjih godina, bar kod nas, došlo je do prave eksplozije raznih panettonea. Takve su i cene, od povoljnih, pa sve do onih koji koštaju koliko i par kilograma bifteka.

Zanatski panettone mora da sadrži brašno, šećer, super sveža žumanca (bar 4 odsto od ukupne količine), maslac (ne manje od 16 odsto), suvo grožđe i kandirane korice citrusa (ne manje od 20 odsto), kvasac i so.

Za izradu testa potrebno je nekoliko sati jer se mora stvrdnuti na način sličan kiselom testu, dižući se i spuštajući tri puta pre pečenja. Tradicionalno, sadrži kandiranu koricu pomorandže i limuna, kao i suvo grožđe.

Sastojci za voćni nadev:

300 grama mešanog sušenog voća po želji (grožđe, brusnica, šljiva)

100 grama kandirane limunove ili pomorandžine korice

6 kašika ruma (ili omiljenog voćnog soka)

Sastojci za testo:

6 velikih jaja

480 grama oštrog brašna

250 grama maslaca

180 ml mleka

50 grama šećera

30 grama badema

1 i ½ kašika suvog kvasca

Priprema:

Veče pre pripreme naseckajte sušeno voće i kandirani citrus na manje komadiće, stavite u jednu posudu i prelijte alkoholnim ili bezalkoholnim pićem po želji. Dobro promešajte, pokrijte krpom i ostavite da se ukusi sjedine na sobnoj temperaturi preko noći.

Za testo: zagrejte 150 ml mleka i pustite da postane mlako. Tada ubacite šećer i suvi kvasac, dobro promešajte i pustite da se kvasac aktivira oko 5 minuta.

U mikser stavite brašno i pripremljeni kvasac pa mešajte s nastavkom za izradu testa da se sastojci povežu.

Dodajte pet jaja i nastavite da miksirate dok ne dobijete jednolično, ali lepljivo testo.

Malo po malo testu dodajte 250 grama omekšalog, ali hladnog maslaca naseckanog na manje kockice. Miksirajte dok ne dobijete glatku i sjajnu smesu.

Prebacite smesu u namašćenu posudu, čvrsto prekrijte folijom i stavite u frižider preko noći. Sporo dizanje testa garantuje laganu i prozračniju teksturu, tvrde stručnjaci.

Drugi dan: na pobrašnjenoj podlozi razvucite testo u pravougaonik. Iscedite voćni nadev od tečnosti u kojoj se marinirao pa polovinu položite na razvučeno testo. Preklopite testo pa ponovo razvucite u pravougaonik. Ponovite postupak sa ostatkom voća.

„Grbavo“ testo s kandiranim i sušenim voćem oblikujte u kuglu.

Namastite okrugli visoki kalup za pečenje panettonea, obložite ga papirom, pa u njega stavite testo. Na vrh testa utisnite bademe, prebacite krpu preko svega i stavite testo da se diže 2 do 3 sata na toplom mestu.

Dizano testo premažite s mešavinom preostalog mleka (30 ml) i jednog jaja.

Stavite da se peče u prethodno zagejanu rernu na 180 Celzijevih stepeni oko 20 minuta. Nakon toga spustite temperaturu na 150 stepeni i pecite još 40 minuta. Štapićem za ražnjić proverite da li je testo pečeno do kraja, piše Pun kufer.

Ohladite slatki hleb do kraja pre posluživanja. Prijatno!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram