Praznične zvezdice s cimetom zbog kojih jedva čekamo Novu godinu

Foto: Olha Afanasieva / Alamy / Alamy / Profimedia

Ukusne i prelepe.

Zvezdice sa cimetom su jedan od najtradicionalnijih keksića koji se pripremaju za vreme praznika.

Veoma su ukusni i poprilično jednostavni za pripremu, a pogodni su i za one koji su alergični na gluten jer ne sadrže brašno, piše Lifepress magazin.

Potrebni sastojci (za 40-50 zvezdica):

3 belanca

250 g šećera u prahu
360 g mlevenih badema
2 ½ kašičice cimeta
Naribana korica 2 manja limuna

Malo soli
zvezde

Foto: Harald Biebel / Panthermedia / Profimedia

U čistoj posudi mikserom mutite belanca dok ne postanu penasta, a zatim polako dodavajte šećer u prahu pa sve miksajte dok ne dobijete sjajnu i čvrstu meringu. Oko 50 g tučenih belanaca odvojite u posebnu posudu, prekrijte folijom i ostavite u frižider.

U ostale belance dodajte bademe, limunovu koricu i so pa umesite testo. Morate biti veoma oprezni i ne smete preterivati sa mešenjem dovoljno je samo da se sastojci sjedine. Nakon toga testo istanjite na masnom papiru koji ste posuli šećerom u prahu na debljinu od 1 cm i sve stavite u frižider na jedan sat. Nakon toga pomoću rezača u obliku zvezde izrezujte keksiće i slažite na pleh za pečenje obložen masnim papirom. Keksiće premažite preostalom meringom i stavite na pečenje u rernu koju ste zagrejali na 150C.

Keksići bi trebalo da se peku 10-12 minuta. Dobro pazite jer meringa ne sme da promeni boju, treba da ostane bela. Kad su keksići pečeni izvadite ih i ostavite da se ohlade pa spremite u ukrasne kutije ili teglice.

***

BONUS VIDEO: Mafini sa komadićima čokolade

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram