Postili ste ceo post? Vaše telo je doživelo drastične promene

post meso
Foto: Jochen Tack / Alamy / Alamy / Profimedia

Šta se dešava sa vašim telom kada prestanete da jedete meso na oko mesec dana?

Ako ste u prethodnom periodu postili pred Uskrs, vrlo je moguće da već primećujete određene promene na sebi. To nije čudno jer se telo znatno transfomiše nakon što iz ishrane izbacimo meso, posebno crveno (svinjetinu, govedinu, ovčetinu).

Za početak verovatno ste primetili da vam je varenje bolje i da imate puno energije. Ali moguće je i da ste se povremeno osetili usporenije nego inače. Kako kaže Erika Ingrejem, registrovana dijetetičarka nutricionistkinja, svako drugačije reaguje na hranu i promene na meniju.

„Ako meso inače jedete svaki dan, tokom posta ga je važno zameniti drugim hranljivim namirnicama da ne biste osetili pad energije“, navela je ona za Bustle.

U tome pomaže hrana bogata proteinima poput pasulja, orašastih plodova, soje i celih žitarica jer su proteini važni za izgradnju mišića, imunološku funkciju i transport molekula kroz telo.

„Meso je vrlo bitno u održavanju nivoa gvožđa u našem telu“, kaže Emili E Tils, registrovana dijetetičarka.

„Ako iznenada pređete sa puno mesa na ishranu bez mesa, postoji rizik od manjka gvožđa. Da se to ne bi desilo, važno je jesti spanać ili sočivo. Takođe, nakon što prestanete da jedete meso, možda ćete primetiti da znaci upale počinju da se smanjuju u vašem telu“, kaže za Bustle Rendi Evans, registrovani konsultant za dijetetičare.

To je naročito tačno ako ste prethodno jeli mnogo prerađene hrane, kao što su suhomesnato, slanina i viršle, koje sadrže mnogo konzervansa. Bez tih namirnica u vašoj svakodnevnoj ishrani tokom posta, velika je šansa da se smanje svi eventualni bolovi usled upala u telu, problemi sa varenjem, umor. A to su znaci da vaše telo bolje radi.

„Uočavanje koristi od promena u ishrani može potrajati duže od jednog meseca“, kaže za Bustle Amanda A. Kostro Miler, registrovana dijetetičarka.

Ali ako ramišljate o tome da na duže staze prestanete da jedete meso, dobro je znati i koje još promene to može da donese, pod uslovom da nađete druge kvalitetne hranljive zamene za meso.

Kako pokazuju brojne studije, vrlo je verovatno da ćete bez mesa smršati koje kilo jer meso ima dosta zasićenih masti.

I vaše srce će biti zdravije jer ga neće gušiti masne naslage i holesterol koji rastu od mesa. Ujedno, to je i dobra preventiva za gojaznost i razne srčane bolesti.

Iako možda deluje kontradiktorno, ishrana bez mesa uglavnom daje više energije. Nadutost se smanjuje usled manjeg unosa kalorija i masti. Ali, kao što je rečeno, važno je naći alternativni izvor proteina u biljnoj hrani.

Više povrća u ishrani s malo ili nimalo mesa takođe garantuje i lepše nokte, kosu i kožu. Ten će vam delovati mlađe i zdravije, Vaša koža može izgledati blistavije, kosa raskošnije, a nokti postati manje lomljivi.

Šta posle posta

Ako se pak odlučite da se posle uskršnjeg posta vratite na staro, odnosno da nastavite da jedete meso i jaču hranu, treba da znate jednu jako bitnu stvar.

Vrlo je važno znati da ne možete da jedete bilo šta kada se prekine post.

Naime, nagli povratak na staro i prejedanje može da napravi veliku štetu u organizmu.

Zato napravite balans između nemasnih proteina, povrća, voća, ugljenih hidrata i zdravih masti.

Spremajte ukusna jela u kojima uživate. Jedite svoje obroke polako i pažljivo, dok ne budete siti.

Postoje određene vrste hrane koje je najbolje konzumirati, a neke bi trebalo da ograničite.

Prvo, tri grupe namirnica koje treba da jedete nakon posta su proteini (pileće grudi, grčki jogurt, pasulj, grašak i sočivo, ribe i školjke, tofu), kao i voće i povrće.

S druge strane, trebalo bi da ograničite namirnice koje su kalorične i sadrže velike količine dodatih šećera, zasićenih masti i soli koje su nezdrave za srce.

Neće vas zasititi posle posta, a mogu čak i da vas učine još gladnijim. To su: čips, perece i krekeri.

Takođe bi trebalo da izbegavate hranu koja sadrži mnogo šećera. Šećer koji dolazi u prerađenoj hrani i pićima predstavlja prazne kalorije, što nije ono što tražite nakon posta.

Dakle, izbegavajte keks, kolače, torte, slatkiše, voćna pića, visoko zaslađenu kafu i čajeve. Ne preporučuju se ni slatke žitarice sa malo vlakana i granola.

BONUS VIDEO: Biljna ishrana – sirova hrana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram