Posna sarma s orasima: Starinski recept naših baka objavljen u čuvenom kuvaru pre 85 godina

Posna sarma
Foto:shutterstock

Posna sarma s orasima je bezmesna verzija jednog od omiljenih domaćih jela, odličan je izbor u danima posta, ali i za sve koji uživaju u vegeterijanskoj kuhinji.

Posna slavska trpeza gotovo da se ne može zamisliti bez posne sarme, bilo da je spremljena samo od pirinča i povrća, ili uz dodatke soje, sardine, pečurki, oraha… Poslužuje se uz posnu proju ili običan domaći hleb, a od salate uz nju najbolje ide cvekla, zelena salata ili salata od šargarepe.

Sarma ima najbolji ukus kad se sprema na veliko u što većoj šerpi, a još je bolja sutradan. Recept koji vam ovde predstavljamo star je više od 100 godina, a objavljen je u čuvenom Patinom kuvaru iz tridesetih godina 20. veka koji je domaćicama tog vremena decenijama kasnije bio glavna smernica u kuhinji.

Sastojci za starinsku sarmu s orasima:

2 kg kiselog kupusa

4-5 glavica crnog luka

5 kašika ulja

1 šolja pirinča (2 dl)

aleva paprika po ukusu

100 g samlevenih oraha

2 kašike brašna

voda (koliko je potrebno da sarme ogreznu)

so po ukusu

Priprema posne sarme:

Posna sarma
Foto:shutterstock

Glavicu kiselog kupusa od 2 kilograma očistiti od korena i kvarnih listova, a zatim svaki list odvojiti od glavice, a ako je veliki, preseći ga na polovinu. Svakom listu saseći debelu žilu koja
ide kroz sredinu lista.

Nadev za sarmu praviti na ovaj način: 4-5 glavica crnog luka sitno iseći i ispržiti u 5 kašika vrelog ulja. Кad luk bude mekan, dodati jednu šoju opranog pirinča, da se i pirinač s lukom malo proprži. Treba stalno dodavati po malo vode da pirinač ne bi zagoreo. Кad omekne, dodati malo aleve paprike, propržiti pirinač malo s paprikom, skinuti ga sa šporeta i dodati mu 100 grama samlevenih oraha.

Staro pravilo za motanje sarmi glasi „jedna sarma – jedan zalogaj“, što znači da ona ne sme da bude duža od 4 cm i šira od 2 cm. Savija se tako što se fil stavi na deo lista blizu peteljke, a bočni krajevi se presaviju ka unutra i onda se urola tako da sarma bude dovoljno čvrsta da se ne raspadne, a ipak ne previše sabijena, jer će pirinač dodatno nabubriti tokom kuvanja.

Poređati sarme u šerpu i naliti s toliko vode da sarme u vodi ogreznu. Staviti 2 kašike ulja u šerpu na šporetu i kad se ulje dobro zagreje, dodati 2 omanje kašike brašna. U skoro gotovu zapršku i uprženo brašno dodati malo aleve paprike, pa zapršku izručiti u sarmu i ostaviti jelo da polako krčka. S vremena na vreme protresti šerpu, posoliti po ukusu i kuvati sarmu dok kupus ne omekne.

Prijatno i pronađite inspiraciju za najbolje recepte na Zadovoljna.rs!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram