Muskatna tikva (Butternut) izuzetno je fleksibilna jesenja namirnica od koje se mogu praviti razna jela - od supa i čorba do ukusnih pljeskavica poput ovih. Pošto bundeva ima prilično neutralan ukus, može se kombinovati sa različitim začinima.
Kombinacija đumbira, cimeta, muskatnog oraščića, karanfilića, kardamona, paprike i kurkume, koja se može naći u severnoafričkoj mešavini ras el hanuta, odlično će se slagati sa muskatnom tikvom. Dajte joj dodatni dašak slatkoće mešanjem sa suvim grožđem.
Za ovaj recept za pljeskavice od bundeve najbolje bi bilo da je narendate unapred, pre nego što je pomešate sa ostalim sastojcima i ispečete u tiganju, piše Pun kufer.
Sastojci za pljeskavice od bundeve:
650 g rendane bundeve
120 g brašna
40 g suvog grožđa
2 kašike sitno seckanog peršuna
1 veliko jaje
1 luk
1 kašičica mešavine začina ras el hanout
½ kašičice belog luka u prahu
½ kašičice crvene paprike u prahu
soli po želji
biljno ulje za prženje
Priprema pljeskavica od bundeve:
Umutite jaje sa malo soli i bibera. Pomešajte jaja sa rendanim tikvicama i lukom i seckanim suvim grožđem.
U smesu dodajte brašno, svež peršun, začin ras el hanout, beli luk u prahu i crvenu papriku. Mešajte smesu i ostavite da se ukusi stapaju najmanje pet minuta.
U većem tiganju zagrejte još malo ulja i u njemu pržite pljeskavice. Nekoliko kašika smese stavite na tiganj i oblikujte u krug prečnika oko šest do sedam centimetara. Pecite sa svake strane dva do četiri minuta, dok ne porumene.
Pečene pljeskavice od bundeve poslužite sa malo rendanog sira i malo jogurta ili sa bilo kojim drugim sosom po želji. Prijatno!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: