Plazma torta je popularan desert koji se može naći kako u kafićima, poslastičarnicama i restoranima širom Balkana, tako i kod kuće za porodične proslave i posebne prilike.
Ovaj desert je omiljen među ljubiteljima Plazma keksa zbog svog jedinstvenog ukusa i kremaste teksture, pa ako volite ovu poslasticu, morate da probate i preukusnu tortu koja se pravi od nje. Inače je ovo jedna od omiljenih torti uz koje smo rasli, a danas je jako popularna i verzija plazma torte sa šumskim voćem.
Plazma torta – sastojci:
Sastojci za koru:
200 g Plazma keksa
100 g putera
Sastojci za fil:
500 ml mleka
100 g šećera
2 vanilin šećera
100 g Plazma keksa
2 pudinga od vanile
200 g putera
Sastojci za dekoraciju:
šlag
Plazma mrvice
Plazma torta – priprema:
Plazma keks sameljite u prah (možete ih samleti u blenderu ili ih staviti u plastičnu kesu i izlupati čekićem). Puter otopite na laganoj vatri ili u mikrotalasnoj rerni. Pomešajte samlevene Plazma kekse sa otopljenim puterom dok ne dobijete homogenu smesu. Smesu rasporedite u pleh obložen papirom za pečenje i dobro je utisnite da formirate koru. Stavite u frižider dok pripremate fil.
U šerpu sipajte mleko, dodajte šećer, vanilin šećer i kuvajte dok ne provri. Posebno u malo mleka razmutite puding prah. Kada mleko provri, dodajte razmućeni puding prah u šerpu i mešajte dok se fil ne zgusne. Sklonite sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi.
U ohlađen fil dodajte samleveni Plazma keks i dobro promešajte.
U posebnoj posudi umutite puter pa ga dodajte u ohlađeni fil i sjedinite sve sastojke.
Kako se slaže plazma torta:
Izvadite ohlađenu koru iz frižidera. Premažite je pripremljenim filom ravnomerno. Stavite tortu u frižider da se dobro stegne, najbolje preko noći. Pre služenja, tortu ukrasite šlagom po želji i pospite Plazma mrvicama. Služite je ohlađenu.
Prijatno!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: