Pivčići ili pivarice su isprobani starinski kolač koji su pripremale naše mame i bake, a tradicionalno se jeo tokom posta.
Osnovi recept za pivčiće može da posluži kao baza u koju dalje po želji možete da dodajete dodatne sastojke, pa se tako negde filuju džemom, orasima sa šećerom, čokoladom, a pored toga pivčići mogu da se valjaju u kokosovo brašno ili mlevene lešnike. Sam oblik može da bude drugačiji uz pomoć različitih kalupa za pravljenje kolača.
Odličan su izbor za slavsku trpezu, ali i za lep porodični vikend ručak.
Pivčići – sastojci:
Za testo
700g brašna
300ml piva
300ml ulja
prašak za pecivo
Za sirup:
500ml vode
300g šećera
sok od pola limuna
Za valjanje:
200g mlevenih oraha
200g kokosa
Pivčići – priprema:
U brašno sipati ulje, pivo, prašak za pecivo. Kada zamesimo sve sastojke dobićemo divno mekano, masno testo koje se lako oblikuje oklagijom.
Nakon toga testo podeliti na manje jufke, razvući oklagijom podeliti na 4 ili 8 komada i rukama praviti veće ili manje kiflice ili neki drugi oblik. Peći na 180C, 15-20 minuta u zavisnosti koliko su pivčići veliki.
Šećer kuvati sa vodom dok se ne pretvori u ređi sirup, na kraju dodati limun. Nakon toga kada se pivčići ohlade umakati u topli sirup. Kada je sve gotovo valjati pivčiće u mlevene ili sitno seckane orahe, ili napraviti kombinaciu sa kokosovim brašnom, piše Danas.rs.
Prijatno!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: