Panna cotta je jednostavan, brz i izuzetno ukusan desert. Ova osvežavajuća poslastica savršena je ideja za vikend kafu s prijateljicama ili kao iznenađenje posle porodičnog ručka.
Sastojci za panna cottu:
- 500 ml slatke pavlake
- Aroma vanile
- 2 kašike šećera u prahu
- 1 kesica želatina u prahu
- 4 kašike hladnog mleka
Sastojci za preliv:
- 200 g smrznutog šumskog voća
- 4 kašike šećera u prahu
- 1-2 kašike vode
Priprema panna cotte:
Pomešajte želatin sa četiri kašike hladnog mleka i ostavite desetak minuta da nabubri. U međuvremenu, zagrejte slatku pavlaku kojoj ste dodali aromu vanile i šećer u prahu. Neposredno pre nego što pavlaka provri, sklonite je s vatre i umešajte želatin. Mešajte mutilicom dok se želatin potpuno ne otopi.
Kada se smesa počne da se zgušnjava, sipajte je u kalupe koje ste prethodno isprali hladnom vodom. Možete koristiti keramičke ili silikonske kalupe. Kad se panna cotta ohladi, stavite je u frižider na najmanje 3-4 sata, a idealno bi bilo i duže.
Priprema preliva:
U šerpi zagrevajte šumsko voće, šećer i vodu dok ne dobijete gusti, sirupasti preliv. Sklonite s vatre i ostavite da se malo ohladi.
Serviranje:
Pažljivo izvadite panna cottu iz kalupa. Tankim nožićem prođite uz ivice kalupa, a zatim ih na nekoliko sekundi uronite u toplu vodu. Prevrnite kalupe na tanjir, ukrasite voćnim prelivom i poslužite.
Uživajte u ovoj kremastoj i osvežavajućoj poslastici.
Pronađite inspiraciju za najbolje recepte na Zadovoljna.rs!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: