Desert koji savršeno ide uz popodnevnu kafu: Toliko se lako sprema da ćete ga uvek praviti

Recept za panakotu Foto: Alla Rudenko / Panthermedia / Profimedia

Panna cotta je jednostavan, brz i izuzetno ukusan desert. Ova osvežavajuća poslastica savršena je ideja za vikend kafu s prijateljicama ili kao iznenađenje posle porodičnog ručka.

Sastojci za panna cottu:

  • 500 ml slatke pavlake
  • Aroma vanile
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 1 kesica želatina u prahu
  • 4 kašike hladnog mleka

Sastojci za preliv:

  • 200 g smrznutog šumskog voća
  • 4 kašike šećera u prahu
  • 1-2 kašike vode

Priprema panna cotte:

Pomešajte želatin sa četiri kašike hladnog mleka i ostavite desetak minuta da nabubri. U međuvremenu, zagrejte slatku pavlaku kojoj ste dodali aromu vanile i šećer u prahu. Neposredno pre nego što pavlaka provri, sklonite je s vatre i umešajte želatin. Mešajte mutilicom dok se želatin potpuno ne otopi.

Kada se smesa počne da se zgušnjava, sipajte je u kalupe koje ste prethodno isprali hladnom vodom. Možete koristiti keramičke ili silikonske kalupe. Kad se panna cotta ohladi, stavite je u frižider na najmanje 3-4 sata, a idealno bi bilo i duže.

Priprema preliva:

Foto: Jacek Nowak / Alamy / Alamy / Profimedia

U šerpi zagrevajte šumsko voće, šećer i vodu dok ne dobijete gusti, sirupasti preliv. Sklonite s vatre i ostavite da se malo ohladi.

Serviranje:

Pažljivo izvadite panna cottu iz kalupa. Tankim nožićem prođite uz ivice kalupa, a zatim ih na nekoliko sekundi uronite u toplu vodu. Prevrnite kalupe na tanjir, ukrasite voćnim prelivom i poslužite.

Uživajte u ovoj kremastoj i osvežavajućoj poslastici.

Pronađite inspiraciju za najbolje recepte na Zadovoljna.rs!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram