Naučnik sa Harvarda otkrio: Šta je zdraviji doručak za decu – ovsena kaša ili jaja

Foto: Shutterstock

Ono što mnogi smatraju zdravim zapravo i nije dobra opcija.

Doručak je, bez sumnje, najvažniji obrok i o njemu se ujedno vode najveće diskusije decenijama. O toj temi su pisane sudije, rađena istraživanja, vođene rasprave. I danas lekari i nutricionisti uporno ističu koliko je doručak važan. Navode da prvi jutarnji obrok podstiče metabolizam, zaustavlja noćne napade gladi, sprečava gojaznost, smanjuje rizik od dijabetesa, popravlja koncentraciju.

Jasno je da doručak ne treba preskakai, ali uprkos svim tim istraživanjima mnogi su i dalje u dilemi šta zapravo treba jesti za doručak.

U želji da se hrane pravilno i zdravo mnogi poslednjih godina sve češće za doručak uzimaju ovsenu kašu, pa je daju i svojoj deci.

Ovas se već dugo promoviše kao zdrav doručak, ali pitanje je da li je zaista tako.

Studija dr Dejvida Ludviga sa Harvarda pokazuje da i nije. Ako biste da duže ostanete siti, da izbegnete napade gladi i držite metabolizam i šećer pod kontrolom, ovsena kaša možda nije najbolji izbor.

Studija: Ovsena kaša protiv omleta

Ludvig je grupi gojaznih tinejdžera dao tri različita doručka približno istih kalorija, ali različitog sastava – instant ovsenu kašu, integralni usitnjen ovas i omlet.

Ovsena kaša Foto: Dusan Zidar / Panthermedia / Profimedia

Zatim ih je zatvorio u jednu prostoriju, merio im krv svakih sat vremena i puštao ih da se jave pritiskanjem dugmeta kada bi ogladneli.

Rezultati su bili prilično jasni: grupa koja je jela ovsenu kašu imala je značajno povišen nivo insulina, kortizola i adrenalina. Ogladneli su brže i pojeli su 81 odsto više hrane od grupe koja je jela omlet. Čak je i grupa onih koji su uzeli integralni ovas jela 50 odsto više od „omlet grupe“.

Zašto ovsena kaša nije najbolja za doručak

Ovsena kaša, posebno ona kupovna sa dodatim šećerom, povećava šećer u krvi, što dovodi do skoka, pa pada insulina. A od toga postajemo gladniji, pa jedemo više. U isto vreme telo oslobađa hormon stresa, što otežava regulisanje apetita i nivoa energije, piše thehumanix.com.

To je zapravo razlog što se oni koji doručkuju hranu sa dosta ugljenih hidrata često osećaju usporeno i moraju da grickaju nešto pre ručka, a uz to se remete i drugi važni procesi u organizmu.

Jaja su bolja opcija za doručak

Ako želite stabilnu energiju tokom dana, manje napade gladi i bolji metabolizam, proteini i masti su pravi izbor. Jaja, avokado, koštunjavo voće ili proteinski šejk će vas duže držati sitim i pomoći u održavanju stabilnog šećera u krvi.

Jaja Foto: Petr Štěpánek / Panthermedia / Profimedia

Ovas nije nužno loša opcija, ali ako ste uvek gladni posle njega i pre ručka morate nešto da grickate, treba da razmislite o nečem drugom za doručak.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram