Ovo je zvanično grad sa najboljom hranom na svetu

Foto: Unsplash.com/ narbeh-arakil

Gastronomski turizam je sve popularniji, a aranžmani sa degustiranjem hrane i časovima kuvanja su ujedno odličan način da se podrži lokalna ekonomija.

Napulj, veliki lučki grad na jugu Italije, zauzeo je prvo mesto, a vodič koji je napravio TasteAtlas, izdvojio je picu margaritu, njoke i sfoljatelu (pecivo u obliku školjke sa kremastim punjenjem) kao jela koja se moraju probati.

Foto: Lorenzo Di Cola/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kulinarstvo Napulja duboko je ukorenjeno u njegovoj istoriji drevnog lučkog grada, čiju su kuhinju oblikovali grčki, rimski i drugi kulturni uticaji, kao i bogata prošlost kao glavnog grada Kraljevine Dve Sicilije.

Ova mešavina uticaja ogleda se u jednostavnim, ali visokokvalitetnim jelima, koja se kreću od raskošnih aristokratskih recepata do domišljatih uličnih specijaliteta napravljenih od svežih, lokalnih sastojaka – poput paradajza uzgojenog na vulkanskom tlu i obilja morskih plodova.

Prema sajtu Secret Food Tours, napuljska kultura hrane živopisni je odraz istorije grada, jer je svaka kultura ostavila svoj trag u njegovoj kuhinji, stvarajući jedinstveni spoj bogat i ukusom i tradicijom.

Takođe postoji mnogo ukusnih slatkih poslastica, uključujući taralo keks, rumom natopljene kolače babà al rum, medom obložene pržene kuglice testa struffoli i čokoladno-bademastu tortu caprese (tortu bez brašna od čokolade i badema).

Foto: Nicola Iacono / Alamy / Profimedia

Među lokalnim specijalitetima su i graffe napoletane (krofne od prženog testa) i fiocchi di neve, peciva u obliku pahulja napunjena laganom i kremastom mešavinom rikote, šlaga i maskarponea.

Najbolji tradicionalni restorani u Napulju su: Pizzeria Starita a Materdei, Antica Trattoria e Pizzeria da Donato, L’Antica Pizzeria da Michele, Gino e Toto Sorbillo, 50 Kalò.

Napulj nije bio jedini italijanski grad koji se našao na listi – Milano je zauzeo drugo mesto, a Bolonja treće. Milano je poznat po jelima kao što su risotto alla Milanese i panettone, dok se Bolonja smatra mestom na kom je nastao ragu. Još jedan italijanski grad, Firenca, zauzeo je četvrto mesto.

Top 10 gradova sa najboljom hranom na svetu

Napulj

Milano

Bolonja

Firenca

Mumbaj

Rim

Pariz

Beč

Torino

Osaka

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Instagram