Ovaj savet nutricioniste ćete obožavati: Samo fantastičan ukus povrća na trpezi za par trenutaka, bez ringle i šerpe

argeta
Foto: Promo

Unos povrća u svakodnevnoj ishrani je neophodan, ali sa druge strane, svakodnevne obaveze često ne dozvoljavaju da ga adekvatno spremimo, začinimo tako da ne izgubi svojstva, kao i na način da se svidi svima za trpezi. Šta je rešenje koje će pomiriti obaveze koje nas odvlače od kuhinje i one koje nas vraćaju na važnost i kvalitet obroka koji iz nje treba da izađu i zadovolje potrebe svih ukućana, od najmlađih do najstarijih?

Foto: Promo

Za savet smo se obratili poznatoj nutricionistkinji Maji Astaloš koja primarno naglašava značaj redovnog konzumiranja povrća i daje veoma praktičan savet kako da samo fantastičan ukus povrća bude na vašoj trpezi čak svakodnevno.

Ne smemo izbaciti povrće iz ishrane jer svaka vrsta nosi određene nutrijente od kojih naš organizam proizvodi energiju koja nam je preko potrebna. Nedovoljnim unosom povrća rizikujemo pojavu gojaznosti, avitaminoze, slabljenje imunog sistema, pa nekada čak i stanja koja su daleko ozbiljnija od ovih. Međutim, postoji veoma brz, lak i kvalitetan način da čak i oni mali i veliki izbirljivci svakodnevno i sa uživanjem unose različite vrste povrća.

Foto: Promo

Naše bake i mame su povrće pripremale kuvanjem na različite načine, a ono često zahteva dosta vremena, tehnika i sudova. Niko se tome ne raduje, ali postoji način da ponekad šerpe zamenite, verovali ili ne, jednostavnim potezima mazanja, a doktorka Maja otkriva svoj izbor i preporuku.

Foto: Promo

„U ovom ubrzanom tempu života, svako od nas pokušava da pronađe trikove kako da na jednostavan i efikasan način, bez gubljenja puno vremena, unese sve neophodne hranljive materije u organizam. Jedna od mogućnosti jeste konzumiranje smutija od povrća. Potrebno je naglasiti da ljudi uglavnom u smutije dodaju voće koje povećava unos šećera, što može dovesti do naglih skokova i padova nivoa šećera u organizmu, odnosno trenutnog skoka, a potom naglog pada energije koju osećate nakon unosa ovakvog obroka. Sve su to razlozi zbog kojih verujem da su namazi od povrća mnogo bolji način za brzu i efikasnu konzumaciju povrća. Argeta kao namaz broj 1 u Evropi je lansirala nešto takvog tipa, a odobreno je i od strane Evropske vegetarijanske unije, što dodatno govori u prilog kvalitetu i nutritivnoj vrednosti. Argeta Veggie su namazi na bazi leblebije, izuzetno korisne namirnice, koji uz dodatak različitih vrsta povrća sa sjajnim svojstvima i nutrijentima, mogu biti dobar izbor za čitavu porodicu. Ovi namazi mogu doprineti uvranoteženju ishrane svakom ko ne stiže baš uvek da se detaljno bavi pripremom obroka od povrća“ preporučuje Maja.

Foto: Promo

Na pitanje kako bi po njenom mišljenju trebalo da izgleda savršeno izbalansiran dnevni jelovnik za čitavu porodicu, odgovara da je dnevna rutina jako važna smernica.

Foto: Promo

„Da bismo napravili tako nešto, neophodno je u obzir uzeti dnevnu rutinu svih članova porodice kao i njihove potrebe za hranljivim materijama u različitim periodima dana. Kao osnova zdravog načina ishrane, potrebno je svakodnevno imati 3 glavna obroka i 2 užine, kao i da razmak između glavnih obroka ne bude duži od 5 sati. Za doručak preporučujem kuvane žitarice uz biljno mleko, kiselo mleko ili kefir. Ovaj obrok je savršeno izbalansiran i sadrži dovoljnu količinu složenih ugljenih hidrata, proteina i korisnih masti neophodnih za taj period dana. Posle toga, preporučujem voćnu užinu, a za ručak bi to obično bilo neko meso ili riba i sveža salata. Fizičke aktivnosti u vidu šetnje, vežbanja u teretani, trčanje, pilates i slično, nesto je čemu svi treba da teže kako bi se relaksirali nakon napornog dana na poslu. Pre toga je, ipak, potrebno dopuniti organizam energijom kako bi mogli da izdržimo sve te napore, pa je tu preporučljivo uzeti laganu i brzu užinu, dok ste još uvek na poslu ili u školi. S obzirom da se već jednom u toku dana konzumiralo voće, i za ovakve stvari je jako pogodan Argeta Veggie namaz od povrća koji je dostupan u ukusima leblebije, crvene paprike, crnih maslina i čilija i limuna. To se može užinati uz beskvasni ili bezglutenski hleb. Večera bi, uglavnom, trebala da bude proteinska. Za odrasle osobe, ne preporučujem konzumiranje hleba za večeru, već mislim da bi idealan izbor bila neka salata koja se može obogatiti dresingom, za šta bi opet bio idealan neki namaz od povrća Argeta Veggie. Deca, s obzirom da su u razvoju, za večeru mogu da jedu hleb, zajedno sa nekim mlečnim proizvodom, barenim jajetom ili povrtnim namazom“.

Foto: Promo