Belini je izmislio Đuzepe Cipriani, osnivač poznatog bara Harry's u Veneciji. On je pomešao pire belih breskvi iz Verone s šampanjcem i tako kreirao piće koje je posvetio venecijanskom umetniku iz 15. veka Đovaniju Beliniju.
U tom božanskom koktelu uživali su mnogi bogati i slavni, pa ne bi bilo loše da mu i vi date priliku. Bellini je nektar koji morate probati, piše sajt punkufer.hr.
U piću su uživali mnogi poznati umetnici kao što su Ernest Hemingvej, Sinkler Luis i Orson Veles, a kasnije je piće postalo hit i u NjuJorku . Danas je koktel na listi zvaničnih koktela IBA (internacionalne organizacije konobara), što ga čini jednim od najčešće pravljenih koktela na svetu.
Varijaciju tog pića možete napraviti i s jagodama. Kuvarica Nigela Loson svoj Rosini zove fragonard i pravi ga tako da izmiksa pire od jagoda s dve kašike šećera i bocom penušavog belog vina poput proseka.
Sastojci za koktel Belini:
700 ml šampanjca
300 ml pirea od breskvi
Priprema:
1. Pomešajte šampanjac i pulpu breskvi. U zimskoj sezoni možete se poslužiti breskvom iz konzervisanog kompota koju treba ispasirati.
2. Važno je da sastojci budu jako hladni jer u to piće ne treba da dodajete led.
Originalni recept nalaže da nikako ne pravite ovaj koktel u blenderu jer ćete izgubiti finu teksturu voća i božanstvene mehuriće.
Pratite nas i na društvenim mrežama: