Hrskavi i sočni krompiri sa slaninom za doručak se jedu s pečenim jajima, a za ručak ili večeru s kobasicama, pečenjem - ili bez ičega.
Ako volite restovani krompir, lako biste se mogli zaljubiti u nemački ‘bratkartoffeln’, odnosno prženi krompir, koji je nešto konkretniji i manje kašast – a divnu aromu i ukus mu daje slanina. Tako je dobar da ga Nemci jedu i za doručak.
Prvi je korak izbor krompira, a najbolji je izbor voštani, koji se neće raspasti tokom kuvanja. Potrebna vam je i dobra slanina, najbolje domaća, kao i začinsko bilje poput peršuna, semenki kumina, majčine dušice ili ruzmarina.
U zavisnosti od recepta, Nemci u ovo jelo mogu, ali i ne moraju dodati luk, kao i sir – ili pečeno jaje. Prženi krompir poslužite uz kobasice, pečenje ili meso s roštilja, uz neko dobro pivo.
Sastojci za bratkartoffeln:
500 g krompira
220 g slanine
1 luk
začini (so, biber, peršun)
Priprema:
Operite krompir i skuvajte ga s korom tako da se ne prekuva. Iseckajte slaninu i luk. Stavite slaninu u tiganj i pržite je dok ne postane hrskava pa sklonite iz tiganja pa na istoj masnoći propržite luk i stavite ga na stranu.
Procedite krompire pa ih oljuštite i isecite na kriške. Propržite krompir u tiganju u dve ture kako bi bili hrskavi. Zatim dodajte luk i slaninu, začinite solju, biberom i dodajte seckani peršun ili začine prema želji, piše Pun kufer.
***
Bonus video:
Pratite nas i na društvenim mrežama: