U decembru cela Italija miriše na božićni panettone. Mi smo pronašli originalni recept

Foto: Unsplash.com

U decembru ulice italijanskih gradova se pune lampicama i prazničnom atmosferom, a iz gotovo svake kuhinje širi se prepoznatljiv miris panettonea.

Panettone je božićni kolač, ali i deo tradicije, simbol porodičnih okupljanja i neizostavni deo praznične trpeze u Italiji. Mekan, vazdušast i bogat aromama citrusa i putera, panettone se generacijama priprema po pažljivo čuvanim receptima. Mi smo pronašli jedan originalni recept koji možete lako isprobati kod kuće i uneti dašak italijanskog Božića u svoju kuhinju.

Sastojci:

500 g glatkog brašna

150 g šećera

200 ml toplog mleka

100 g putera (mekog)

4 žumanca + 1 celo jaje

20 g svežeg kvasca (ili 7 g suvog)

150 g suvog grožđa

100 g kandirane pomorandže ili limuna

Rendana korica 1 limuna

Rendana korica 1 pomorandže

1 kašičica vanile

Prstohvat soli

Priprema:

Aktivirajte kvasac u toplom mleku sa kašičicom šećera i malo brašna, pa ostavite 10-15 minuta da zapeni.

U većoj posudi pomešajte brašno, šećer i so, dodajte jaja, žumanca, vanilu, korice citrusa i aktivirani kvasac.

Umutite i postepeno dodajte omekšali puter, meseći dok ne dobijete glatko, elastično testo.

Umešajte suvo grožđe i kandirano voće, pa pokrijte i ostavite da naraste 2–3 sata (dok se ne udvostruči).

Premesite testo, prebacite u kalup za panettone (ili visoki okrugli kalup) i ostavite da naraste još 1 sat.

Pecite na 170°C oko 45-50 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.

Ohladite pre sečenja – panettone je najbolji sutradan.

Savet:

Tradicionalno se služi uz espreso, kapućino ili slatko desertno vino, a često se dodatno puni kremom od vanile ili čokolade.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Instagram