I dovoljno vam je pet minuta.
Entoni Toni Burden bio je poznati kuvar, autor i TV voditelj. Više nije živ, ali njegovi recepti su i te kako živi.
Ovaj rođeni Njujorčanin francuskog porekla ostavio je u jednom svom kuvaru recept za sendvič koji morate da isprobate.
I jedna je od najfantastičnijih stvari koje možete da pojedete. Sendvič je jednostavan, ali božanstven. Originalni recept pojavljuje se u njegovom kuvaru i ovo je adaptacija fud blogerke Makenzi Smit.
Šta je Burdenov mortadela sendvič?
Burdenov čuveni sendvič mortadela pun je hrskave mortadele, topljenog sira, majoneza i senfa na tostiranoj lepinji.
Sam sendvič inspirisan je jednim od njegovih putovanja u Brazil, u epizodi kada je posetio kultni sendvič bar „Bar do Mane“ u Sao Paulu.
Restoran/bar poznat je po svojim duplim sendvičima od mortadele sa ukusnim topljenim sirom.
To je jedno od onih jela koje naglašava uticaj Italije i Brazila. Toliko ga je voleo da ga je čak ubacio i u svoj kuvar “Apetiti”, naravno uz sopstveni tvist.
Makenzi Smit bila je uzbuđena kada je našla recept na stranama njegovog kuvara.
Evo njene adaptacije Burdenovog mortadela sendviča.
Sastojci:
250 g mortadele tanko narezane – mortadela je definitivno glavni sastojak ovog sendviča, tako da se ne predlaže zamena
3 lista belog topljenog sira – u svom kuvaru koristi provolone, ali predlog je da koristite beli američki sir jer se odlično topi (Entoni Burden misli da je topljeni sir superiorniji na tostiranom sendviču – tako piše u njegovoj knjizi)
1 obična kajzer lepinja – predlaže se da koristite kajzer rolnicu, u knjizi preporučuje kiselo testo, kajzer lepinju ili čak portugalsku rolnicu
1 kašika majoneza
1 kašika dižon senfa – dižon je ono što njegov recept zahteva… ali i običan žuti senf takođe dobro funkcioniše
1 kašika neutralnog ulja
Priprema:
Pravljenje ovog Burdenovog sendviča je super jednostavno.
Za početak, treba da zagrejete tiganj od livenog gvožđa na jakoj vatri. Ako imate gril funkciju na šporetu, i to je odlično. Dok se zagreva, vreme je za pripremu mortadele.
Podelite mortadelu na tri dela. Burden preporučuje da ostavite vazdušne džepove između šnita mortadele, pa to možete učiniti tako što ćete preklapati i slagati veliku šnitu mortadele jednu na drugu.
Kada se površina tiganja zagreje i mortadela bude pripremljena, brzo dodajte malo ulja u tiganj, a zatim mortadelu.
Pustite da se mortadela prži minut ili dva dok ne dobije zlatnu, hrskavu koru. Zatim je okrenite i prekrijte svaku gomilu mortadele kriškom sira.
Kada dno postane hrskavo, složite gomile jednu na drugu i spremite se da tostirate lepinju.
Prepolovite lepinju i stavite je unutrašnjom stranom nadole na tiganj. Pomerajte je tako da upije sve sitne delove masnoće u tiganju. Kada se lepinja zagreje i stvori blagu koru, vreme je da je sklonite sa vatre.
Premažite jednu stranu majonezom, a drugu senfom. Dodajte komade mortadele i sira u sredinu i zatvorite sendvič. Isecite ga po sredini i odmah poslužite.
Entoni Burden takođe kaže da ga poslužite uz ledeno hladno pivo, a to i blogerka Makenzi toplo preporučuje.
BONUS VIDEO:
Pratite nas i na društvenim mrežama: