Od mortadela sendviča Entonija Burdena ti pođe voda na usta, a pravi se od 5 sastojaka

I dovoljno vam je pet minuta.

Entoni Toni Burden bio je poznati kuvar, autor i TV voditelj. Više nije živ, ali njegovi recepti su i te kako živi.

Ovaj rođeni Njujorčanin francuskog porekla ostavio je u jednom svom kuvaru recept za sendvič koji morate da isprobate.

I jedna je od najfantastičnijih stvari koje možete da pojedete. Sendvič je jednostavan, ali božanstven. Originalni recept pojavljuje se u njegovom kuvaru i ovo je adaptacija fud blogerke Makenzi Smit.

Šta je Burdenov mortadela sendvič?

Burdenov čuveni sendvič mortadela pun je hrskave mortadele, topljenog sira, majoneza i senfa na tostiranoj lepinji.

Sam sendvič inspirisan je jednim od njegovih putovanja u Brazil, u epizodi kada je posetio kultni sendvič bar „Bar do Mane“ u Sao Paulu.

Restoran/bar poznat je po svojim duplim sendvičima od mortadele sa ukusnim topljenim sirom.

To je jedno od onih jela koje naglašava uticaj Italije i Brazila. Toliko ga je voleo da ga je čak ubacio i u svoj kuvar “Apetiti”, naravno uz sopstveni tvist.

Makenzi Smit bila je uzbuđena kada je našla recept na stranama njegovog kuvara.

Evo njene adaptacije Burdenovog mortadela sendviča.

Sastojci:

250 g mortadele tanko narezane – mortadela je definitivno glavni sastojak ovog sendviča, tako da se ne predlaže zamena

3 lista belog topljenog sira – u svom kuvaru koristi provolone, ali predlog je da koristite beli američki sir jer se odlično topi  (Entoni Burden misli da je topljeni sir superiorniji na tostiranom sendviču – tako piše u njegovoj knjizi)

1 obična kajzer lepinja – predlaže se da koristite kajzer rolnicu, u knjizi preporučuje kiselo testo, kajzer lepinju ili čak portugalsku rolnicu

1 kašika majoneza

1 kašika dižon senfa – dižon je ono što njegov recept zahteva… ali i običan žuti senf takođe dobro funkcioniše

1 kašika neutralnog ulja

Priprema:

Pravljenje ovog Burdenovog sendviča je super jednostavno.

Za početak, treba da zagrejete tiganj od livenog gvožđa na jakoj vatri. Ako imate gril funkciju na šporetu, i to je odlično. Dok se zagreva, vreme je za pripremu mortadele.

Podelite mortadelu na tri dela. Burden preporučuje da ostavite vazdušne džepove između šnita mortadele, pa to možete učiniti tako što ćete preklapati i slagati veliku šnitu mortadele jednu na drugu.

Kada se površina tiganja zagreje i mortadela bude pripremljena, brzo dodajte malo ulja u tiganj, a zatim mortadelu.

Pustite da se mortadela prži minut ili dva dok ne dobije zlatnu, hrskavu koru. Zatim je okrenite i prekrijte svaku gomilu mortadele kriškom sira.

Kada dno postane hrskavo, složite gomile jednu na drugu i spremite se da tostirate lepinju.

Prepolovite lepinju i stavite je unutrašnjom stranom nadole na tiganj. Pomerajte je tako da upije sve sitne delove masnoće u tiganju. Kada se lepinja zagreje i stvori blagu koru, vreme je da je sklonite sa vatre.

Premažite jednu stranu majonezom, a drugu senfom. Dodajte komade mortadele i sira u sredinu i zatvorite sendvič. Isecite ga po sredini i odmah poslužite.

Entoni Burden takođe kaže da ga poslužite uz ledeno hladno pivo, a to i blogerka Makenzi toplo preporučuje.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram