Kada je beogradska gastronomija u pitanju, uvek je važilo pravilo da se dobar glas daleko čuje. Mi smo napravili izbor novih restorana o kojima se s razlogom priča u gradu.
Ove sezone pokrenuli smo Glow & Flow, sezonski projekat redakcije Zadovoljna.rs koji slavi sve ono što jesen jeste. Toplinu i setu, rutinu i promenu, uživanje i samorefleksiju. Kroz ovaj projekat, pričaćemo o stvarima koje čine jesen lepšom, toplijom i smislenijom: o mestima gde volimo da popijemo kafu, o šetnjama po kiši, o parfemima koji nas vraćaju u dobra raspoloženja i o onim malim ritualima koji nas drže u dobrom ritmu. Među njima su svakako i obilasci novih restorana u gradu i prepuštanje ukusima njihovih najboljih jela.
U Beogradu su osvanula gastronomska mesta koja su zasluženo dobila najbolju reklamu – onu koja ide od usta do usta.
Senjak Bistro & Bar

U okviru Radisson Collection Hotela Old Mill Belgrade otvoren je Senjak Bistro & Bar. Senjak Bistro & Bar osmišljen je kao prostor gde se susreću dve dimenzije Beograda: industrijski duh stare fabrike i buržoaska prefinjenost nekadašnjih vila. Dok zidovi čuvaju priču o prošlim vremenima, enterijer i atmosfera odišu modernim dizajnom.

Ponuda restorana zasniva se na pažljivo biranim, svežim i lokalnim namirnicama, spojenim sa modernim tehnikama kuvanja. Meni kombinuje internacionalne kulinarske trendove sa autentičnim domaćim ukusima.

Šef kuhinje je Đorđe Klipić.

Dragoljub New Balkan Cuisine
Dragoljub New Balkan Cuisine je poznat kao restoran koji spaja instituciju kafane sa sadašnjim trenutkom. Nova lokacija nalazi se uz sam Atelje 212 i Dom Jevrema Grujića, na mestu gde je nekada otvorena prva diskoteka u Beogradu.
Iza projekta stoji Vanja Puškar sa svojim New Balkan Cuisine konceptom, poznatim po tome što tradicionalne balkanske ukuse i forme prepliće sa savremenim gastronomskim pristupom. Ambijent je osmišljen u više celina – od skrivene bašte, intimnog gornjeg sprata do živahnog donjeg nivoa koji uveče poprima poseban ritam. Od 17 sati prostor oživljava kroz koktel i zalogaj meni, gde se klasična kafanska tradicija preobražava u moderno iskustvo.
Na jelovniku se nalaze poznati domaći ukusi u novim interpretacijama – od cicvare sa bukovačama i jaja u ajvaru, do mućkalice, jagnjetine i pljeskavice u neobičnim kombinacijama. U ponudi su i sezonska jela bez mesa, deserti sa vinskim šatom ili karamelom, kao i pažljivo birana vina i rakije.
Dragoljub spaja bar i kuhinju u jedinstveni večernji doživljaj, gde lokalni sastojci i moderna miksologija stvaraju atmosferu beogradske kafane ispričane savremenim jezikom.
Fresca

Fresca je srce novog italijanskog projekta koji stoji iza Nataše Berezove i Katerine Ternovske (ex. Table 57), u saradnji sa Semenom Faturskim (KISSA10). Arhitektonski studio Freya, koji je radio i restoran i podrum, obogatio je prostor vintage detaljima, prigušenim svetlom, toplinom i suptilnim italijanskim akcentima.


Fresca donosi savremeni italijanski comfort food u punom sjaju, uz pažljivo osmišljen vinski pairing. Najveći aduti menija su: lazanja sa goveđim rebrom, arancini sa kozicama, domaća pasta sa raguom od koštane srži, savršen tiramisu.

Direktno ispod restorana nalazi se skriveni vinski podrum – Fresca Cellar, opremljen Enomatom, uređajem koji omogućava degustaciju 20 različitih vina.

Za kasni nastavak večeri tu je KISSA10, bar na spratu, gde se uz koktele može nastaviti veče u potpuno drugačijem raspoloženju.
Sentimenti

U ovom restoranu pastu mese ručno svakog dana, a pinsu – rimsku picu sa laganim, hrskavim testom – peku u otvorenoj kuhinji, tako da ceo proces može da se posmatra direktno iz sale.

Akcenat je na zanatu i ukusu: na poštovanju proizvoda i ljudi koji stoje iza njega. Obavezno probajte maritozzo i bomboloni – vazdušaste, nežne, kao italijansko jutro.

Restoran kombinuje italijanske dobavljače i lokalne poljoprivrednike: testo se pravi od italijanskog brašna, a sveže povrće stiže od onih koji ga beru ručno.


Enterijer nastavlja istu ideju. Mekani bež tonovi podsećaju na polje krajem leta, zrno je deo dekora, a svetiljke od čipke, rađene po meri, unose osećaj domaće topline.

Prostor je univerzalan i živ: jednako prirodno je doći na dejt, na porodičnu večeru ili sa detetom – za najmlađe postoji posebna igraonica sa bebisiterkom.
Doooong Belgrade

Doooong je nastao iz ideje o spajanju različitih azijskih ukusa i kultura pod jednim zajedničkim zvukom – „doooong“.

U kineskom jeziku, mnoge reči imaju sličan izgovor – poput 冬 (zima), 东 (istok), 冻 (zamrznuto) i 丼 (posuda sa pirinčem). Svaka ima različito značenje, a zajedno odražavaju toplinu, radoznalost i razigranu raznolikost koja stoji iza koncepta ovog restorana. Doooong je prostor azijske fuzije gde se ukusi, pripovedanje i dizajn spajaju, mesto gde se susreću hrana, čaj i kreativnost.

Njihovo najpopularnije jelo je pasta sa škampima u ljutom Sičuanskom krem sosu.
Delirium Silence

Molekularna gastronomija predstavlja spoj nauke i umetnosti u kulinarstvu – pristup u kojem se klasične namirnice transformišu kroz tehnike poput sferifikacije, dehidracije, gelifikacije i fermentacije. Suština nije samo u vizuelnom spektaklu, već u preciznom razumevanju teksture, temperature i hemije ukusa – kako bi poznato postalo novo, a tradicionalno neočekivano.
Na primer, na meniju je molekularna sarma koja se sastoji od juneće kolenice zamotane u žele od kiselog kupusa i cvekle, a servira se na kremi od paškanata, sa penom od soka cvekle i kiselog kupusa sa domaćim kiselim mlekom.

Delirium Silence svoj pristup povezuje sa domaćim korenima.
„Naša filozofija je da srpsku kuhinju posmatramo kroz prizmu molekularne gastronomije: da od lokalnih i sezonskih sastojaka stvaramo jela koja pomeraju granice percepcije ukusa i forme, ali uvek zadržavaju suštinu domaćeg.“

U restoranu koji predvodi šef Vladimir Kučer nude degustacione menije sa pažljivo osmišljenim jelima, gde koristimo tehniku molekularne kuhinje – gelove, pene, inverzije tekstura i fermentacije i tako transformišu poznate srpske sastojke u neočekivane, višeslojne senzacije. Jelovnik prati sezonu i lokalne proizvođače, a prostor u salonskom ambijenu doprinosi misterioznoj atmosferi, gde je fokus na tanjirima i čulima. Vodeća ideja je da gost doživi pravu gastronomsku avanturu.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:









