Novi restorani u Beogradu o kojima trenutno svi pričaju

Foto: Irina Chugunnikova/Sentimenti; Foto: Restoran Senjak; Fresca; Dušan Stojančević/Delirium Silence

Kada je beogradska gastronomija u pitanju, uvek je važilo pravilo da se dobar glas daleko čuje. Mi smo napravili izbor novih restorana o kojima se s razlogom priča u gradu.

Ove sezone pokrenuli smo Glow & Flow, sezonski projekat redakcije Zadovoljna.rs koji slavi sve ono što jesen jeste. Toplinu i setu, rutinu i promenu, uživanje i samorefleksiju. Kroz ovaj projekat, pričaćemo o stvarima koje čine jesen lepšom, toplijom i smislenijom: o mestima gde volimo da popijemo kafu, o šetnjama po kiši, o parfemima koji nas vraćaju u dobra raspoloženja i o onim malim ritualima koji nas drže u dobrom ritmu. Među njima su svakako i obilasci novih restorana u gradu i prepuštanje ukusima njihovih najboljih jela.

U Beogradu su osvanula gastronomska mesta koja su zasluženo dobila najbolju reklamu – onu koja ide od usta do usta.

Senjak Bistro & Bar

Restoran Senjak Foto: Restoran Senjak/Promo

U okviru Radisson Collection Hotela Old Mill Belgrade otvoren je Senjak Bistro & Bar. Senjak Bistro & Bar osmišljen je kao prostor gde se susreću dve dimenzije Beograda: industrijski duh stare fabrike i buržoaska prefinjenost nekadašnjih vila. Dok zidovi čuvaju priču o prošlim vremenima, enterijer i atmosfera odišu modernim dizajnom.

Restoran Senjak Foto: Restoran Senjak/Promo

Ponuda restorana zasniva se na pažljivo biranim, svežim i lokalnim namirnicama, spojenim sa modernim tehnikama kuvanja. Meni kombinuje internacionalne kulinarske trendove sa autentičnim domaćim ukusima.

Foto: Damir Vujkovic/Restoran Senjak

Šef kuhinje je Đorđe Klipić.

Foto: Damir Vujkovic/Restoran Senjak

Dragoljub New Balkan Cuisine

Dragoljub New Balkan Cuisine je poznat kao restoran koji spaja instituciju kafane sa sadašnjim trenutkom. Nova lokacija nalazi se uz sam Atelje 212 i Dom Jevrema Grujića, na mestu gde je nekada otvorena prva diskoteka u Beogradu.

Iza projekta stoji Vanja Puškar sa svojim New Balkan Cuisine konceptom, poznatim po tome što tradicionalne balkanske ukuse i forme prepliće sa savremenim gastronomskim pristupom. Ambijent je osmišljen u više celina – od skrivene bašte, intimnog gornjeg sprata do živahnog donjeg nivoa koji uveče poprima poseban ritam. Od 17 sati prostor oživljava kroz koktel i zalogaj meni, gde se klasična kafanska tradicija preobražava u moderno iskustvo.

Na jelovniku se nalaze poznati domaći ukusi u novim interpretacijama – od cicvare sa bukovačama i jaja u ajvaru, do mućkalice, jagnjetine i pljeskavice u neobičnim kombinacijama. U ponudi su i sezonska jela bez mesa, deserti sa vinskim šatom ili karamelom, kao i pažljivo birana vina i rakije.

Dragoljub spaja bar i kuhinju u jedinstveni večernji doživljaj, gde lokalni sastojci i moderna miksologija stvaraju atmosferu beogradske kafane ispričane savremenim jezikom.

Fresca

Foto: Fresca Restoran

Fresca je srce novog italijanskog projekta koji stoji iza Nataše Berezove i Katerine Ternovske (ex. Table 57), u saradnji sa Semenom Faturskim (KISSA10). Arhitektonski studio Freya, koji je radio i restoran i podrum, obogatio je prostor vintage detaljima, prigušenim svetlom, toplinom i suptilnim italijanskim akcentima.

Foto: Fresca Restoran
Foto: Fresca Restoran

Fresca donosi savremeni italijanski comfort food u punom sjaju, uz pažljivo osmišljen vinski pairing. Najveći aduti menija su: lazanja sa goveđim rebrom, arancini sa kozicama, domaća pasta sa raguom od koštane srži, savršen tiramisu.

Foto: Fresca Restoran

Direktno ispod restorana nalazi se skriveni vinski podrum – Fresca Cellar, opremljen Enomatom, uređajem koji omogućava degustaciju 20 različitih vina.

Foto: Fresca Restoran

Za kasni nastavak večeri tu je KISSA10, bar na spratu, gde se uz koktele može nastaviti veče u potpuno drugačijem raspoloženju.

Sentimenti

Foto: Irina Chugunnikova/Sentimenti

U ovom restoranu pastu mese ručno svakog dana, a pinsu – rimsku picu sa laganim, hrskavim testom – peku u otvorenoj kuhinji, tako da ceo proces može da se posmatra direktno iz sale.

Foto: Irina Chugunnikova/Sentimenti

Akcenat je na zanatu i ukusu: na poštovanju proizvoda i ljudi koji stoje iza njega. Obavezno probajte maritozzo i bomboloni – vazdušaste, nežne, kao italijansko jutro.

Foto: Irina Chugunnikova/Sentimenti

Restoran kombinuje italijanske dobavljače i lokalne poljoprivrednike: testo se pravi od italijanskog brašna, a sveže povrće stiže od onih koji ga beru ručno.

Foto: Irina Chugunnikova/Sentimenti
Foto: Irina Chugunnikova/Sentimenti

Enterijer nastavlja istu ideju. Mekani bež tonovi podsećaju na polje krajem leta, zrno je deo dekora, a svetiljke od čipke, rađene po meri, unose osećaj domaće topline.

Foto: Irina Chugunnikova/Sentimenti

Prostor je univerzalan i živ: jednako prirodno je doći na dejt, na porodičnu večeru ili sa detetom – za najmlađe postoji posebna igraonica sa bebisiterkom.

Doooong Belgrade

Restoran Doooong Foto:@Spannlee

Doooong je nastao iz ideje o spajanju različitih azijskih ukusa i kultura pod jednim zajedničkim zvukom – „doooong“.

Restoran Doooong Foto:@Spannlee

U kineskom jeziku, mnoge reči imaju sličan izgovor – poput 冬 (zima), 东 (istok), 冻 (zamrznuto) i 丼 (posuda sa pirinčem). Svaka ima različito značenje, a zajedno odražavaju toplinu, radoznalost i razigranu raznolikost koja stoji iza koncepta ovog restorana. Doooong je prostor azijske fuzije gde se ukusi, pripovedanje i dizajn spajaju, mesto gde se susreću hrana, čaj i kreativnost.

Restoran Doooong Foto:@Spannlee

Njihovo najpopularnije jelo je pasta sa škampima u ljutom Sičuanskom krem sosu.

Delirium Silence

Foto: Dušan Stojanović/Delirium Silence

Molekularna gastronomija predstavlja spoj nauke i umetnosti u kulinarstvu – pristup u kojem se klasične namirnice transformišu kroz tehnike poput sferifikacije, dehidracije, gelifikacije i fermentacije. Suština nije samo u vizuelnom spektaklu, već u preciznom razumevanju teksture, temperature i hemije ukusa – kako bi poznato postalo novo, a tradicionalno neočekivano.

Na primer, na meniju je molekularna sarma koja se sastoji od juneće kolenice zamotane u žele od kiselog kupusa i cvekle, a servira se na kremi od paškanata, sa penom od soka cvekle i kiselog kupusa sa domaćim kiselim mlekom.

Molekularna sarma Foto: Dušan Stojančević/Delirium Silence

Delirium Silence svoj pristup povezuje sa domaćim korenima.

„Naša filozofija je da srpsku kuhinju posmatramo kroz prizmu molekularne gastronomije: da od lokalnih i sezonskih sastojaka stvaramo jela koja pomeraju granice percepcije ukusa i forme, ali uvek zadržavaju suštinu domaćeg.“

Foto: Dušan Stojanović/Delirium Silence

U restoranu koji predvodi šef Vladimir Kučer nude degustacione menije sa pažljivo osmišljenim jelima, gde koristimo tehniku molekularne kuhinje – gelove, pene, inverzije tekstura i fermentacije i tako transformišu poznate srpske sastojke u neočekivane, višeslojne senzacije. Jelovnik prati sezonu i lokalne proizvođače, a prostor u salonskom ambijenu doprinosi misterioznoj atmosferi, gde je fokus na tanjirima i čulima. Vodeća ideja je da gost doživi pravu gastronomsku avanturu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Instagram