Nordijska dijeta koja ovih dana dobija sve veću popularnost, osmišljena je kad su stručnjaci shvatili da zemlje u severnom delu Evrope imaju mnogo niži nivo gojaznosti, a budući da je zasnovana na zimskim namirnicama - pravi trenutak je da je isprobate.
Nordijska dijeta prednost daje sezonskom voću i povrću, dok se meso konzumira u manjim količinama, međutim, kad se sve sabere, nijedna namirnica nije zabranjena. Fokus je na ograničavanju svega za šta inače znamo da nije dobro u velikim količinama – na listi hrane koju treba izbegavati su šećer, zaslađeni sokovi, mesne prerađevine, sva tzv. „brza hrana“ i hrana sa aditivima.
Preporuka je da hranu pripremate kod kuće, kako biste izbegli iskušenja. Uostalom, veliki plus kod ove dijete je upravo to što se bazira na sezonskoj hrani, pa vam neće stvarati dodatni trošak, niti će vam teško pasti.
Skoro svaki obrok planira se oko zimskog povrća koje je trenutno u ponudi i kod nas, kao što su kupus, kelj, korenasto povrće… I drugo povrće je poželjno, kao i svo voće, orašasti plodovi i semenke, ražani hleb, mlečni proizvodi sa niskim procentom masti, sveži i suvi začini. Dodatak jelima uvek mogu biti jaja i riba, dok je i crveno meso dozvoljeno, ali ne često.
Nordijska dijeta je vrlo slična mediteranskoj ishrani – različito je što ovde imamo „zimsko“ povrće, i što se umesto maslinovog ulja, koristi ulje kanole (dobijeno iz semenki repice).
Na sajtu Dijeta.net nalazimo primer trodnevnog jelovnika.
Dan I
Doručak: Kaša od ovsenih i raženih pahuljica sa brusnicama
Ručak: Burgeri od cvekle sa svežom salatom
Večera: Salata od krastavaca, zelene salate, ukiseljene cvekle, sa kuvanim jajima, belim lukom i dimljenim lososom
Dan II
Doručak: Mafini od raženog brašna sa brokolijem i golicom
Ručak: Krem čorba od praziluka i spanaća
Večera: Bakalar pečen u rerni sa prokeljom i brokolijem
Dan III
Doručak: Sutlijaš sa cimetom
Ručak: Pečena piletina sa grilovanim povrćem
Večera: Krem čorba od krompira sa dimljenim lososom
***
Bonus video:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: